Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Тел. 112 ще приема спешни повиквания от превозни средства

Юлия Кулинска

24. Ноември 2017 , брой: 231   160   0Центровете на системата 112 вече ще обработват спешни повиквания от превозни средства. Депутатите приеха вчера въвеждането на понятието "е Call" на второ четене с промените в Закона за МВР, с които се изменя и законът за Националната система за спешни повиквания. Парламентът удължи с още около година срока, в който МС трябва да приеме решение за пренасочване на повикванията на номера 150, 160 и 166 към центровете на 112.
С промените доброволните формирования за реакция при бедствия и аварии вече могат да се сдружават за решаване на общи въпроси и за постигане на цели от взаимен интерес. МВР ще може да предоставя безвъзмездно помещения на Националното сдружение на доброволците.
Органите за пожарна безопасност и защита на населението ще се състоят само от двама служители в населени места до 5000 души, решиха депутатите въпреки протестите на заетите в сектора. МВР ще сключи нови договори за пожарогасителна и спасителна дейност на АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и летище София, както и на сгради или части от сгради, ползвани от БНБ. Досегашните ще запазят действието си до 31 декември 2017 г. включително.
Красимир Янков от "БСП за България" възрази, че с тези разпоредби се продължава практиката МВР да бъде използвано като търговско дружество. По думите му практиката, в която МВР ще може допълнително да договаря средства, е деструктивна.
МВР временно ще отнема регистрацията на технически неизправните автомобили. Само след отстраняване на опасната неизправност превозното средство ще може да бъде ползвано отново и няма да е необходима нова регистрация. Цивилни служители на МВР вече ще оказват съдействие при наблюдение на държавната бразда и ще задържат нарушителите. Оградата по границата беше включена в списъка на обектите и дейностите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със СОТ техника.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"