19 Април 2024петък22:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска временна комисия в НС за санирането

Социалистите искат яснота за определянето на цените и отчет за разходите по програмата

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 47

БСП внася проект за решение за създаване на временна комисия в НС за установяване на фактите и обстоятелства, свързани с изпълнение на Националната програма за саниране. Това обяви вчера зам.-председателят на ПГ на левицата Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. "Настояваме да станат ясни критериите на програмата и изпълнението на целите й. Искaмe яснота за начина на определяне на пределните цени на строителните дейности, които многократно бяха коригирани, колко са изразходваните пари до момента, както и постигнатите резултати, подчерта Бойчев. Социалистите настояват и за обяснение какво ще е бъдещото развитие на програмата.
Бойчев припомни, че по искане на "БСП за България" в НС се проведоха дебати, на които са били приети решения. "От информация на МРРБ стана ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв. Над 4759 са контрактите, сключени между общините и съответните етажни собствености, но няма предвидени финансови средства в бюджета за продължение на програмата и изпълнение на договорите", заяви Бойчев. Министър Нанков твърди, че се нуждаем от разработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма, добави той. Според него към момента не е ясно дали програмата ще продължи и какъв процент ще бъде заплащан от хората, ако продължат намерението си да санират жилищните си сгради.
"Създава се дискриминация с тези, които ползваха 100% финансов ресурс до момента и тези, които трябва да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в доклада на Сметната палата, че е нарушен чл. 119 от Закона за публичните финанси, където е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, може да стане само чрез бюджета и решение на НС. В одита се цитира Националната програма за саниране и ангажирането над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г., който не е гласуван в държавния бюджет", коментира Бойчев. Той изрази надежда, че чрез създаването на анкетна комисия ще стане ясно как са били избирани и определяни фирмите, които са извършвали санирането.
Не сме се договаряли с президента за създаването н анкетна комисия, отговори Генов на въпрос дали президентът Румен Радев е вдъхновил БСП за създаването й. Той напомни, че още в миналия мандат на НС, когато тази програма стартира, БСП имаше много забележки към нея и най-вече по начина, по който тя се провежда. "Акцентът, който се поставя, е как бяха формирани цените? Как се получи така, че бяха намалени около два пъти?", обясни Манол Генов. Той обясни, че 1/3 от сградите са завършени,1/3 са в изпълнение и 1/3 очакват приключване на обществените поръчки. По думите на Генов съвпадението на идеята на БСП за създаване на временна комисия и изказванията на държавния глава в тази насока са случайност. "Обвързването с г-н президента е радостно за нас. Явно всички мислим за резултата, който се е получил от тази програма", категоричен е Генов. Той подчерта, че Националната програма за саниране обхваща 2022 сгради и обърна внимание, че тази цифра се разминава с очакванията на хората.



Социалистите настояват да станат ясни критериите на програмата за саниране и изпълнението на целите й
снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 



ГЕРБ отхвърлиха искането на левицата

Малко след като БСП обяви, че иска Временна комисия за програмата за саниране, ГЕРБ свикаха спешен брифинг, на който обявиха, че няма да подкрепят искането им. Гербаджията Николай Сираков определи програмата като "голям и сериозен успех" за управляващата партия, и се впусна да хвали финансовите ползи за гражданите от нея. Според него благодарение на нея хората са започнали да се сдружават. Колежката му Даниела Севеклиева пък нарече "недопустимо" искането на депутатите от БСП и ги прати да четат в деловодството за ефектите от санирането. Тя обвини левицата, че произвежда фалшиви новини, докато хората се радвали на ниските сметки за ток.
За повече тежест ГЕРБ привикаха на пожар в парламента ресорния зам.-регионален министър Малина Крумова. Тя докладва, че програмата не е спряна, над 850 сгради са санирани, близо 600 се изпълняват, за останалите се готвят обществени поръчки, а средствата за саниране са осигурени от бюджета. Бъдещето на програмата обаче зависи от разработваната жилищна стратегия, която щяла да е готова до края на годината.
Междувременно вчера парламентът гласува кандидатурата на Емил Христов от ГЕРБ за зам.-председател на Народното събрание. Той отрече повишението му да е награда за добре свършената работа от оглавяваната от него временна комисия за изтребителите. Той смята, че е забелязан заради опита си като председател на Общинския съвет в Стара Загора. Христов призна, че в ГЕРБ още преживяват случилото се с бившия парламентарен шеф Димитър Главчев.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ