Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Облекчават "вноса" на работници от трети страни

Липсва обективен анализ на работната сила в страната, работодатели ще "извиват ръцете" на местните работници, смятат от левицата

Дума

24. Ноември 2017 , брой: 231   631   0При облекчени условия висококвалифицирани работници от трети страни ще получават разрешение от типа "синя карта" за пребиваване и работа у нас. Това реши парламентът вчера при гласуване на второ четене на промените в Закона за МВР. В момента "синя карта" се издава за 1 година и може да се поднови за още 1 без ограничение на броя на подновяванията. След промените картата ще се издава за 4 години.
Депутатът от БСП Пенчо Милков се възмути, че между първо и второ четене на Закона за МВР са внесени текстове, с които се цели промяна на два закона - за чужденците в България и за трудовата миграция и трудовата мобилност, които регулират достъпа до българския пазар на труда на лица от трети държави. "Това са отношения в обществото, които нямат връзка със Закона за МВР. Двата големи български синдиката са решително против, което се вижда от протокол от обсъждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество", допълни социалистът.
Не може да се приемат прибързани и на парче мерки по отношение на проблем, който трябва да се реши след обективен анализ и при напрягане на научния и интелектуалния капацитет на нашето общество, възмути се Милков. Социалистите смятат, че промените ще позволят на работодателите да "извиват ръцете" на работниците в България и ще дават възможност на чужденци да работят на техните места. Милков е категоричен, че трябва да се предприемат мерки за отваряне на трудовия пазар, но те не бива да бъдат самостоятелни, извън комплекс от мерки - ограничаване на трудовата миграция на българите, особено на висококвалифицираните ни съграждани, повишаване на възнагражденията от българските работодатели за труд, за който в други държави българските работници получават повече, обвързване на българското образование с икономиката. От левицата са категорични, че свързан проблем е износът от България на все повече квалифицирана работна ръка и висшисти. Според Тодор Байчев от БСП страната има нужда от висококвалифицирани кадри, но акцентът трябва да е върху образованието, което да произвежда кадри за бизнеса. Той коментира, че на хората, които са останали тук, им се казва "или ще работите при заплати, каквито ви дадем, или ще внесем хора отвън".
От левицата подчертават, че двата големи български синдиката са решително против промените, предлагани от мнозинството и подкрепени само от бизнеса.
ДУМА припомня, че от КНСБ настояват да се инвестира в безработни у нас, вместо да бъдат внасяни работници от чужбина. Това най-сериозно се отнася до сезонна заетост на граждани от трети страни.
Междувременно министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви вчера, че професионалното обучение е ефективен инструмент за трайно решаване на проблема с дефицита на работна ръка. По думите му подготовката на квалифицирани работници, притежаващи търсените от работодателите знания и умения, са сред най-важните фактори за икономическия растеж на страната. Вносът на работна ръка би могъл да облекчи сезонната заетост, но именно професионалното обучение ще доведе до решаване на дефицита на работна ръка, каза министърът.

Инспекторите по труда проверяват за нелегални чужди служители

Инспекторите по труда започват масови проверки в зимните курорти за чужди работници. Това съобщиха от ГИТ. Оттам припомнят, че от началото на т.г. при извършените 2437 проверки в летните и зимните курорти са установени 33 случая на чужди граждани, които работят в страната без разрешение.
От ГИТ напомнят, че когато работодател реши да наеме работник от страна извън ЕС, необходимо е в 7-дневен срок преди реалното започване на работа да декларира в териториалната дирекция на Инспекцията по труда по местонахождение на работното място. Това е едно от най-честите нарушения, установявани от инспекторите по труда, във връзка със заетостта на граждани на страни извън ЕС у нас.
Инспекторите ще проверяват и работодатели, които са получили отказ от АЗ за наемане на работници от трети страни.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"