26 Април 2024петък02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киев може да изгуби Европа

Варшава предупреди Украйна да не героизира бандеровците

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 417

Европейските столици, на които разчита Киев, при необходимост може да загърбят Киев в полза на Москва, ако трябва да правят избор. Това заяви Кшищоф Шчерски, ръководител на кабинета на полския президент Анджей Дуда.
ДОпасявам се, че ако се стигне до ситуацията, Европа да направи избор между Украйна и Русия, другите столици, на които сега разчита Киев, ще предпочетат Москва. Тогава украинските власти ще се обърнат за помощ към страните от нашия регион, както беше по време на първия и втория Майдан. Но тогава автобусите с подкрепа от Полша няма да тръгнат с такава готовностУ, заяви той пред седмичникът ДСетиУ.
По думите му най-острият за Полша проблем с Украйна е забраната върху ексхумация в местата, където поляци са погребани на украинска територия. ДТова дори не е въпрос за паметниците, а само хуманитарен проблем. Искаме да извадим от земята останките на хората, заровени в крайпътни канавки, и достойно да ги погребемУ, заяви високопоставеният служител.
Кшищоф Шчерски изрази надежда, че планираното за декември посещение в Украйна на президента Анджей Дуда ще спомогне да се промени антиполската позиция на редица украински институции.
Полша възприема негативно извършваната в Украйна героизация на Организацията на украинските националисти (ОУН) и нейния лидер Степан Бандера, които са извършвали масови убийства на поляци през 1942-1943 година в северозападната област Волин. През 2016 година полският Сенат призна Волинското клане за геноцид.
Агенциите припомнят, че става дума за планирано избиване на десетки хиляди невинни поляци Ц деца, жени, старци. Става дума също за истинско клане, тъй като мирните жители направо са били клани със секири и ножове или пребивани до смърт с колове, пръти и други подръчни средства Ц героизираните сега в Украйна убийци са пестели патроните. Това е било чиста проба етническо прочистване. Жертвите пък били толкова много, че дори полската страна не може да посочи окончателното им количество - говори се за избиването на минимум 40 000 поляци, но според някои сведения и предположения жертвите достигат до 90 000.
В същото време заместник-говорителят на Върховната рада на Украйна Ирина Герасченко разкритикува изявленията на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд пред в. "Файненшъл Таймс". Според него би било много лошо Русия да напусне Съвета на Европа и затова може би ще трябва да бъдат облекчени или дори свалени санкциите срещу нея. Герасченко обвини Ягланд в "самодейност" и заяви, че в момента в европейските институции се наблюдавали деградация и отстъпление пред Русия - на което украинската делегация смятала да се противопостави.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ