20 Април 2024събота16:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каталунските сепаратисти май ще загубят мнозинството си на вота на 21 декември

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 60

Партиите, подкрепящи независимост на Каталуния, може да не успят да запазят абсолютното си мнозинство в местния парламент на регионалните избори през следващия месец. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Партиите, които подкрепят запазване единството на Испания, са на път да увеличат подкрепата си.
Агенцията отбелязва, че ако не успят да спечелят мнозинство в регионалния парламент, това ще е удар за каталунските сепаратисти, които разглеждат предсрочния вот на 21 декември като плебисцит за решението на Мадрид да наложи пряк контрол над богатия регион през миналия месец.
Каталунските сепаратистки партии се прогнозира да спечелят 46% от гласовете в сравнение с 47,7% на предишните избори през 2015 г. Партиите за запазване единството на Испания пък общо ще съберат около 46 на сто подкрепа в сравнение с по-малко от 40% преди две години, показва проучване на общественото мнение.
Според изследването партиите за независимост печелят 67 места, което означава, че едно място не им достига, за да запазят абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.
Юнионистките сили също не събират достатъчно за мнозинство, въпреки че социологическото проучване показва, че около 23 на сто от имащите право на глас в Каталуния все още не са решили за кого ще гласуват.
Дясноцентристката партия "Граждани" изглежда, че затвърждава позицията си най-голяма опозиционна сила с 25,3 на сто. Тя ще спечели за сметка на каталунското крило на управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой, която губи 5,8% и пет от 11-те си места в законодателния орган.
Прогнозира се около 80% избирателна активност.
Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в събота, че това ще са най-важните избори в историята на региона.
Междувременно уволненият каталунски премиер си намери нов "враг" - Каталуния трябва да гласува дали иска да остане в Европейския съюз - "клуб на западащи държави, които са на път на станат излишни". Това обяви Пучдемон в интервю за израелска обществена телевизия, критикувайки отговора на ЕС на каталунската криза. Според него в съюза "властват малцина, които освен това са много свързани с все по-спорни икономически интереси" и въпросите "се мерят с няколко аршина". По-малко от месец преди предсрочните избори в Барселона Пучдемон предложи "каталунците да решат дали искат да са част от този Европейски съюз" и ако да, "при какви условия". "Ще видим какво казва народът на Каталуния".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ