26 Април 2024петък04:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Да преоткриеш Лeвски и Ботев

Младите българи търсят националната ни култура и идентичност в отминали събития и дела на личности, дали живота си за България

/ брой: 233

visibility 114

Петър Димитров

Общинското ръководство на Карлово - общинският съветник д-р Пламен Славов и зам.-кметът Антон Минев; Държавното горско стопанство - Карлово и Националният музей "Васил Левски" в града, заедно със студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии, магистри от специалност опазване на културно-историческото наследство и бакалаври от архивистика и документалистика, поставиха своеобразен финал на тържественото отбелязване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.
Инициативата е в изпълнение на едногодишен научноизследователски проект "Културна памет и национална идентичност. Документи, архиви и книжовно наследство", с ръководител проф. Ваня Добрева. Проектът има за задача чрез изучаване на факти и събития, свързани с личността и делото на Васил Левски, да бъдат актуализирани характерни за българското мислене ценностни и съдържателни ориентири в изграждането на Аз- и Ние-идентичността. През пролетта екипът на проекта, с помощта на кмета на община Троян г-жа Донка Михайлова и игуменът на Троянския манастир, организира научна конференция, в която студенти и докторанти представиха свои изследователски разработки върху Левски и неговото дело. 
В Карлово студентите, докторантите и преподавателите засадиха дървета в гората на Апостола. Чрез този ритуал те се включиха в инициативата, поставена през 2012 година чрез засаждането на Паисиевата гора - честването на великата историческа личност, допринесла за развитието на българския народ, със значения на културен герой в националната памет, да бъде ознаменувано със засаждане на дърво.

Малко по-късно студентите участваха в научен семинар "Юбилейни тържества и културна памет: съвременното постигане на Левски", проведен в Националния музей "Васил Левски". Бяха представени разработки за ролята на медиите в отразяването на тържествата по повод юбилея: телевизионни предавания, ритуални шествия, организирани общински и национални тържества.
Интерес предизвика оповестяването на резултатите от разработената от студенти анкета  за отзвука от националните тържества за Левски и медийното им озвучаване сред младите хора.  Оказва се, според анкетата, че само малка част от младите хора са разбрали за юбилейната година и са участвали в инициативи - национални или регионални. Те обаче категорично заявяват желание да участват активно, ако имат такава възможност, във всички прояви на почит към велики личности като Левски, да изучават исторически събития и биографични факти, да представят свои разработки за националните ценности и тяхното съвременно съдържание. Което без държавна подкрепа не може да се постигне.
Студентите се надяват, че през 2018 година държавата, всички институции ще се обединят и ще предложат такава национална програма за отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и от 170-годишнината от рождението на гения на българския народ Христо Ботев, която да стимулира тяхното непосредствено участие, да ги включи като активен фактор в новото откриване на великите събития и личности за националната ни култура и история.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ