24 Април 2024сряда17:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ще види ли светът палестинско помирение?

Предстои ключова седмица за Западния бряг и Газа

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 388

Многобройните опити за помирение между двете основни палестински фракции са се проваляли през последните години, но има надежда, че те най-накрая са решили да оставят настрана различията помежду си.
В петък движението ХАМАС трябва да предаде пълната власт в Ивицата Газа в ръцете на палестинската управа на движението „Фатах“. Преди този ключов момент АФП припомня кои са играчите в този политически гамбит и какъв е залогът за решаване на продължаващото десетилетия разделение.

Кои са основните действащи лица?

Международно признатата палестинска управа (ПУ) е доминирана от светската партия „Фатах“. Това правителство е с централа в Западния бряг на р. Йордан, но от 2007 г. то има съперничеща администрация в Ивицата Газа.
Тясната територия, притисната между Израел, Египет и Средиземно море, се контролира от ислямисткото движение ХАМАС.
Западният бряг и Газа нямат обща граница помежду си, така че всеки, който иска да отиде от едната територия в другата, трябва да пътува през Израел. ПУ има контакти с Израел, включително координиране по въпросите на сигурността.
За разлика от това ХАМАС не признава правото на Израел да съществува, а от 2008 г. движението е водило три войни срещу израелската държава.

Къде се корени разделението?

През 2005 г. лидерът на „Фатах“ Махмуд Абас спечели президентските избори в Палестина, скоро след смъртта на лидера ветеран Ясер Арафат.
Но година по-късно ХАМАС шокира света, като спечели палестинските парламентарни избори.
Израел, Съединените щати и голяма част от международната общност веднага заявиха, че не могат да се справят с ХАМАС, освен ако движението не бъде разоръжено и не признае минали споразумения, включително тези, признаващи Израел.
Движението ХАМАС е смятано за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз. Бившият британски премиер Тони Блеър наскоро каза, че тази позиция е била грешка, тъй като е тласнала ХАМАС да стои встрани от масата за преговори. Отношенията между ХАМАС и “Фатах“ бързо се влошиха през следващите месеци, което се изрази в поредица от изпълнени с все повече насилие сблъсъци, довели до десетки жертви.
През юни 2007 г. ХАМАС със сила принуди силите на „Фатах“ да напуснат Газа. Оттогава на практика има две отделни палестински правителства. Израел наложи безмилостна блокада на Ивицата Газа, която според Йерусалим е необходима, за да бъде изолирано ХАМАС и да не се позволява на движението да се превъоръжава, но според критиците тези действия граничат с колективното наказание по отношение на два милиона души.
Израел поддържа и военна окупация на Западния бряг.

Какво е заложено?

Палестинците и хуманитарните работници се надяват помирението да убеди Израел и Египет да смекчат ограниченията по отношение на Газа, което би облекчило страданията на населението в ивицата. Също така това може да направи по-реални евентуални мирни преговори с Израел.
Пратеник на ООН каза миналата седмица, че не трябва да се допуска провал на стремежа към помирение, тъй като това би довело до пореден кръг от горещ конфликт.

Каква е сделката за помирение?

Според договореното с посредничеството на Египет миналия месец споразумение, „Хамас“ се съгласи да предаде Ивицата газа обратно в ръцете на палестинската управа. Не за първи път двете палестински фракции се договарят да се помирят, но многократно тези опити се проваляха през последното десетилетие. Но сега има и позитивни признаци. В една решаваща първа стъпка ХАМАС предаде контрола на граничните пунктове с Израел и Египет на 1 ноември. През последните седмици изглежда, че импулсът отслабна - на срещата на всички палестински фракции в Кайро миналата седмица беше постигнат малък напредък.

Какво трябва да се случи тази седмица?

Петък е официалният краен срок за ХАМАС да предаде властта в Газа на ПУ. Как точно ще стане това остава неясно. ХАМАС има своя собствена структура от държавни служби, докато ПУ продължава да плаща на персонала си на територията, дори след като престана да работи, след като ислямистите поеха контрола в ивицата. Кой ще ръководи министерствата, училищата, полицията и други обществени институции остава неясно. Дали членовете на военното крило на ХАМАС ще продължат да се движат свободно също остава неясно. Очакванията са лидерите на ХАМАС и „Фатах“ да се срещнат в Газа в петък.

Кои въпроси остават?

Споразумението, подписано през октомври, не уточнява бъдещето на въоръженото крило на "Хамас". Израел и Съединените щати заявиха, че ще отхвърлят всяко палестинско правителство на единството, в което участва ХАМАС, освен ако ислямистите не се разоръжат. Лидерите на ХАМАС твърдят, че това не подлежи на обсъждане, тъй като оръжията са необходими, за да се спре Израел от ново нахлуване в Газа.
И все пак Абас също така настоява да има една власт в палестинските територии – имайки предвид ръководената от него Палестинска управа.
Бъдещето на служителите на ХАМАС също е въпрос, възпрепятстващ процеса, но двете страни се съгласиха да определят крайния срок за решаване на проблема да бъде февруари.


Дали най-после двете фракции "Фатах" и "Хамас" ще намерят общ език?

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 365

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 282

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 380

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ