24 Април 2024сряда07:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Болни протестираха срещу мораториума на нови лекарства

Пациентска организация прати писма в 17 посолства на страни от ЕС

/ брой: 234

автор:Аида Паникян

visibility 132

Пациенти и техни близки протестираха вчера срещу забраната НЗОК да финансира нови лекарства и терапии от 2018 г. За голяма част от болните тези иновативни медикаменти са единствен шанс за лечение, коментира пред ДУМА Иван Димитров от Българския пациентски форум. С тези действия на управляващите държавната администрация се превръща в лекуващ органи, а от нас - лекарите, вече няма нужда, защото каквото и лечение да назначим, последната дума е на касата, коментира лекар, който бе на протеста.
Нямаме нищо против прогенеричната политика, но не смятаме, че трябва да се провежда за сметка на иновативните медикаменти, категорични са протестиращите, сред които имаше раковоболни, хора с трансплантирани органи и др. тежки заболявания.
Освен че от догодина касата няма да плаща за иновативни медикаменти и терапии, щe плаща само най-евтиното лекарство, а ако лекарят е преценил, че за заболяването на даден пациент е подходящ друг по-скъп медикамент, пациентът трябва да си го доплаща, обясни Димитров. Според него най-"евтино" ще е доплащането за лекарства на хората с трансплантации - около 500-600 лв. месечно. Димитров е категоричен, че мнозина с тежки заболявания догодина ще решат да се възползват от правото си да се лекуват в страни на ЕС, но това ще струва многократно повече на НЗОК, която е задължена да плаща лечението на българи в чужбина.   
Протестът се проведе пред посолството на Италия, но от пациентската организация изпратиха писма до 17 посолства на страни от ЕС с молба за подкрепа. За пръв път се налага забранителен режим за лечение на български граждани, коментираха протестиращите.
С отворено писмо Националната пациентска организация изрази подкрепата си за протеста срещу предложения мораториум за новите лекарства.
Нека при второто четене на бюджета на НЗОК за 2018 г., което се очаква да е в четвъртък, всеки депутат добре да помисли дали ще гласува за смъртните присъди на болните българи, призова Иван Димитров.
Миналата седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2018 г. Забраната за сключване на договори с касата на нови болници остава, но тя ще плаща за нови медицински дейности в регионите, където досега такава клинична пътека не е изпълнявана. Предложението бе на Даниела Дариткова от ГЕРБ. Преди време тя попита в залата какво да отговори на избирателите си в Смолянско, където обещала догодина да бъде разкрита инвазивна кардиология и всичко вече било готово.
Решено бе НЗОК да не плаща само за нови оригинални медикаменти, но да плаща за нови генерици.


Касата обеща да няма пациенти без лечение

По повод на протеста от касата увериха, че "НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии". "Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните. Припомняме, че анализ на Евростат посочва, че България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Страната ни заделя за тази цел над 42% годишно от парите за здраве", пишат от НЗОК.


С надписи "Здравен мигрант" болни и техните близки протестираха срещу намеренията на държавата да ограничи достъпа им до съвременно лечение
снимка Емилия Костадинова

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ