Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП иска лидерска среща за конституционните промени

Левицата кани ДПС да уточнят кога внасят вота на недоверие срещу кабинета и сферите на корупция

Ростислава Иванова

29. Ноември 2017 , брой: 234   401   0БСП кани председателите на парламентарните партии на среща следващата седмица, на която да излязат с общо, юридически и политически обосновано, решение за ревизия и оценка на целия преход, а не само за исканите от ГЕРБ и ДПС промени в Конституцията относно давността за престъпленията в приватизацията. Това съобщи вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова. ДУМА припомня, че преди две седмици БСП обяви, че ще подкрепи промени в основния закон, само ако обхванат престъпленията в масовата и касовата приватизация, концесионните сделки, обществените поръчки и ролята на силовите групировки.
Нинова бе категорична, че социалистите няма да подкрепят нито предложението за конституционни промени на ДПС, нито пък на ГЕРБ - в папката, връчена й от шефа на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Според нея и двете предложения са напълно еднакви и непълни и няма да доведат до разкрития, наказателна отговорност и връщане на чувството за справедливост. Тя подчерта, че именно това е смисълът да се правят конституционни промени, а не само да се отбие номерът, за да се отвлече общественото внимание от темата за новия бюджет. Затова Нинова инициира лидерската среща по темата веднага след разглеждането на бюджета.
"Целта е да потърсим съгласие за оценката на прехода, за ревизията на прехода, да не бъде това еднократен акт и пиарска кампания", посочи тя. И отсече, че "папката на ГЕРБ ще бъде върната без подпис", а целта е на срещата да се излезе с общо решение за промени в Конституцията. Нинова припомни, че БСП е единствената партия, която е дала оценка на прехода и то на най-висшия си форум - Конгресът, на 8 май 2016 г. С ирония лидерът на БСП коментира, че ГЕРБ са отказали да подпишат промените на ДПС, а ДПС - тези на ГЕРБ. "Обединени патриоти и "Воля" пък "никакви ги нямало по темата".
Председателят на БСП обяви, че след приемане на бюджета ще поканят ДПС на втора среща следващата седмица, на която да уточнят кога ще внесат искането за вот на недоверие към кабинета и кои сфери на корупция ще засегне той. Нинова припомни за съществените различия между БСП и ДПС по отношение на правителството "Борисов 3" - движението не било принципно срещу кабинета и искало само демонтаж, т.е. отстраняване на патриотите от властта.
Относно новия бюджет на страната, който тази седмица влиза за второ четене в парламента, лидерът на левицата изтъкна, че БСП е направила 149 предложения по законопроекта за Бюджет 2018, 46 за проектобюджета на ДОО и 17 по проектобюджета на НЗОК. От БСП предлагат да се дават повече пари в проверени модели и се надяват да има състезание на идеи, а не на средства, допълни тя.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за ревизия на целия преход
Снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"