29 Март 2024петък07:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балканският маршрут уж е затворен...

/ брой: 235

visibility 7

Дойче веле

Балканският маршрут на бежанците официално се смята за затворен, а хиляди мигранти още се опитват да преминат по него, за да стигнат до Западна Европа. И по-богатите от тях понякога и успяват - с помощта на каналджии.
Пристигайки на остров Хиос, Мохамед е наясно, че няма лесно да стигне до Западна Европа. Но 27-годишният се надява да се сбъдне мечтата му. Така поне са му обещали каналджиите. Реалността обаче е друга. През септември Мохамед най-сетне стига до Атина. Той е бедуин от Кувейт и е без гражданство. Избягал е от страната заради дискриминацията срещу бедуинското малцинство. Той може сравнително лесно да получи убежище на остров Хиос, но би трябвало да чака месеци, ако не и години на острова.
Споразумението за бежанците между ЕС и Турция предвижда бежанците да останат на съответния остров, докато бъдат проверени техните молби за убежище. И само тези, които получат убежище, получават право да преминат в континентална Гърция. Затова Мохамед решава да не подаде молба за убежище на острова. Плаща 800 евро на един сириец, който вече е получил убежище, и който има голяма външна прилика с Мохамед. С неговите документи той успява да си купи билет до Атина.
В Атина Мохамед чака указания от каналджията. Той се надява, че ще продължи пътуването си към Италия. Мохамед разказва, че неговият каналджия създал цяла мрежа от контакти по протежение на балканския маршрут. Местни хора, бежанци и мигранти работели за него. Мохамед, заедно с други бежанци, се придвижил нелегално до границата с Македония, която прекосил укрит в един ТИР.
"Много се страхувах. Камионът беше препълнен с мъже, жени и деца", разказва Мохамед. В Македония той се укрива два дни в една къща край границата със Сърбия и чака нови указания. "В тази къща имаше хора отвсякъде. Всички бяха пристигнали по същия маршрут. През цялото време, докато бяхме там, нямаше нищо за ядене", казва Мохамед. "В схемата участваше и една жена от Македония. Вероятно беше собственичка на къщата. След това продължихме към Белград", продължава разказа си Мохамед.
По данни на "Фронтекс", много хора продължават да се опитват да стигнат до Западна Европа с помощта на каналджии, въпреки че балканският маршрут е официално затворен. От януари до октомври 2017 г. граничната служба "Фронтекс" е заловила 9964 души, повечето от които от Афганистан, Пакистан и Ирак. По данни на ООН, само през първите две седмици на ноември в Сърбия са пристигнали 307 бежанци. Повечето от тях са преминали по маршрута през Турция и Гърция или през България.
22-годишният афганистанец Ядали и 19-годишният Ахмед от Пакистан от две години насам се намират в малкия град Шид на сръбско-хърватската граница, без да могат да продължат нататък. И двамата са опитвали многократно да стигнат до някоя държава от ЕС, но без успех. "Три месеца бях в Турция, три месеца - в България. Няколко пъти ме връщаха обратно от Словения и Хърватия. Бях в три различни бежански лагера в Сърбия. Постоянно се опитвам да премина сам границата, защото нямам пари за каналджии", разказва Ахмед.
Подобна е ситуацията и на Ядали. Успял е да се добере до Унгария, обаче бил арестуван и след шест месеца върнат обратно в Сърбия. Бежанците в Шид се опитват постоянно да прекосят границата, скрити в ТИР-ове или във влака. Но полицията контролира камионите редовно. Частни охранителни фирми патрулират по гарите. Бежанците споделят, че каналджиите им искат между 300 и 1000 евро, за да ги прехвърлят през границата. А тези, които имат повече пари, плащат по няколко хиляди евро на някой местен таксиметров шофьор, за да ги прекара през границата. В цената е включен и подкупът за граничарите.
Мохамед също не може да напусне Сърбия. В Белград той чака обаждане на каналджията, на когото ще трябва да плати 4000 евро. Мохамед обаче няма друг избор освен да му се довери. Мохамед прекарва времето си заедно с други бежанци от различни страни. Мнозина говорят арабски. Изглежда, че всички те очакват само едно: телефонно обаждане с думите: "Продължаваме към ЕС!". Мохамед е оптимист. "Всеки ден си повтарям, че никой не може да ме спре и ще стигна до Испания. Това е моята цел. Искам само да имам паспорт, за да имам същите права, както другите. Това е всичко!".


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ