Брюксел забранява подсладителите в тортите
/ брой: 235
Европейската комисия предлага да се забрани използването на подсладители в сладкарството, става ясно от гласуване в комисията по околна среда и храните на Европейския парламент. Брюксел иска да сложи край на влагането на изкуствени подсладители в торти, бисквити и други печива, тъй като смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Става дума за подсладители като аспартам и захарин, както и Е950.
Европарламентът обаче не е съгласен и е подел инициатива да спре предложението. Социалистите в Европарламента пък се заканват на месото. Те се противопоставят на идеята на Еврокомисията да разреши влагането на фосфатни добавки в месото, което се използва за правене на дюнери и кебапи. Производителите искат да слагат ди-, три- фосфати и полифосфати, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Евродепутатите се позовават на научни изследвания, които правят връзка между фосфатите и високото кръвно, и сърдечните заболявания.