Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Общество

На фокус

За сметките без кръчмар

Лозан Такев

30. Ноември 2017 , брой: 235   433   0В българската политика са актуални сметките без кръчмар почти три десетилетия. Като нищо ще минат още петнайсет лета и ще се запее отново "45 години стигат!"
Така нареченият Референдум на Слави мина и замина... Над два милиона и половина избиратели поискаха народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, да се въведе задължително гласуване на избори и референдуми, а годишната държавна субсидия за финансирането на политическите партии да е с по лев на получен действителен глас... Ако бяха останали и другите три-четири въпроса, и те щяха да получат над два милиона и половина поне, като примерно Народното събрание да се състои не от 240, а само от 120 депутати. И така нататък...
Е да, ама не! Останалите около три милиона и половина не са поискали същото... Не стигат гласовете референдумът да бъде легитимен! И затова няма скоро да има мажоритарни избори, не е задължително гласуването, субсидията си е същата, защото, както казва Цветан Цветанов, партиите ще бъдат в ръцете на богатите бизнесмени и олигарси. Като че ли сега не е същото.
Защото не стигат гласовете на избирателите!?
Добре. За трети път политическа партия ГЕРБ вече девета година управлява страната, а Бойко Борисов между мачлетата на "Бистришките тигри" прави заседания на "Дондуков" 1, защото няма кой да извика: "Царят е гол, а премиерът - по футболни гащета", преди да го обявят за футболист на годината... И то само с гласовете на един милион и нещо от народните избиратели. Останалите пет милиона от народа, наречен електорат, не са поискали същото.
Държавният глава стана с гласовете на два милиона избиратели. Останалите четири милиона, питам, имат ли президент!?
Сметките могат да продължат и в кметските избори, както и в партийните форуми на отделните организации... Сметките са без кръчмар, разбира се. Но кой, аджеба, ще се самосезира в обществото ни, за да изправи тази явна въпиюща несправедливост в числата и сравненията? И най-вече в обясненията за резултатите от всичко това...
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"