28 Март 2024четвъртък16:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Касата няма да плаща нови скъпи лекарства догодина

Лекари и пациенти не са съгласни със Закона за бюджета на НЗОК

/ брой: 235

автор:Аида Паникян

visibility 819

НЗОК няма да плаща догодина иновативни лекарства, реши мнозинството снощи при второто гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г. "С приемането на този параграф казваме на хората, че ако са богати, може да си позволят да си купят и да се лекуват с иновативни лекарства, но ако са бедни - не. Срамен е този дебат за 25-28 или 30 млн. лева!", ядоса се Драгомир Стойнев от БСП на упорството на депутатите от мнозинството. Тази мярка е временна, увери Даниела Дариткова от ГЕРБ, председател на здравната комисия. По думите й забраната била необходима, за да бъдела прецизирана нормативната уредба. Нелепо прозвуча аргументът й, че лекарствата и терапиите, за които ставало въпрос, не се прилагали тази година и се тиражирали спекулации. В отговор Стойнев припомни, че през всичките години на управление от ГЕРБ все твърдят, че ще направят нова визия на сектора. "Ами направете я тази визия, ако можете, ако не - кажете, че се провалихте", заключи депутатът от левицата.
Не може да има фискални аргументи пред живота и здравето на пациентите, заяви Хасан Адемов от ДПС. Той попита кой е този, който може да наложи мораториум на правото на българските граждани да се лекуват с иновативни медикаменти? Адемов подчерта, че ако сега не бъдат допуснати очакваните 17-18 одобрени животоспасяващи нови терапии, които се забранява да бъдат платени от касата, догодина ще са вероятно 2 пъти повече.
Данаил Кирилов от ГЕРБ поиска дебатът да бъде прекратен, защото дори на него му станало ясно за какво става въпрос, което ядоса още повече левицата. Чувствате надмощие и искате да смачкате дебата, отговори Стойнев. Първо гоните лидера на опозицията от зала, сега искате прекратяване на дебата - на нищо не прилича това, подкрепи съпартиеца си Филип Попов. Въпреки това мнозинството прекрати дискусията и гласува въвеждането на мораториум върху иновативните лекарства и терапии.
Мнозинството прие касата догодина да не сключва договори с нови болници или за нови дейности. Единственото изключение е да бъдат сключвани договори за дейности, които в регионите досега не са предоставяни. ДУМА припомня, че при първото четене на бюджета Дариткова се оплака от трибуната, че не знае какво да каже на избирателите си, защото им обещала инвазивна кардиология в Смолян. С тази поправка обаче депутатката от ГЕРБ очевидно ще изпълни обещанието си.
Освен че лекари и пациенти протестираха срещу спирането на новите лекарства, общопрактикуващите лекари също изразиха недоволството си от промени в закона. Според тях държавата ще им плаща разликата от 1,90 лв. от потребителската такса на пенсионерите след представяне на документ, в който да се посочват номерата на издадените документи за заплатените суми от пациента.



Ако не можете да се справите, кажете си, че се провалихте в здравеопазването, призова управляващите Драгомир Стойнев
снимка Емилия Костадинова


Омбудсманът дава мораториума на Конституционния съд
След като на 24 ноември омбудсманът Мая Манолова изпрати трета поредна препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатите срещу мораториума, вчера тя официално обяви, че ще сезира Конституционния съд, ако депутатите приемат промяната.
 "За мен като омбудсман, като човек, като гражданин човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка", допълни общественият защитник.



Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ