Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Неделник

Палитра

Колекция върху основа (Непълен албум)

Изложба на Ралица Игнатова на "Шипка" 6

Дума

1. Декември 2017 , брой: 236   204   0Проектът на Ралица Игнатова представя работи, създадени в последните години, които заедно образуват колекция. Те са свързани тематично в няколко раздела и се подреждат в  албум. Албумът и колекцията могат да бъдат разширявани или допълвани като размисъл за една цялост или непълна представа за живописта.
Интересен е въпросът за това, какво може да състави една колекция. Съществува ли яснота относно някаква обща платформа, която е предпоставка за съществуването на колекция, отбелязва авторката. По думите й колекцията е постигната по естествен път, но с предварителна нагласа. Получена е и чрез поставяне на времева рамка, в която се включват всичките показани произведения. Това са съвсем нови и работени през последните години неща. От друга страна, тази цялост от работи се основава върху платформа, която е и авторската концепция. А идейната платформа води до основата. Игнатова обяснява, че това е най-основната необходимост, без която не може да се осъществи живопис. Може да се каже, че това е класическо или традиционно схващане, но все пак някакъв носител е необходим. Основата определя характера на живописта.
Тук основите са мушами и дъски. Има и по-подходящи основи, които се съчетават с тях. Това са грундирано платно и хартия. Така се достига до ключовото определение непълен. Събирането на работи може да се допълва. Албумът е замислен в качеството на нещо напълно музикално, кореспондиращо на част от изминалото време, в която има отделни изпълнения, допълва Ралица Игнатова. 
Тя е завършила живопис в НХА при проф. Найден Петков. От 2007 г. е доцент по живопис в Катедра изобразително изкуство в ЮЗУ "Н. Рилски" в Благоевград. Член е на СБХ от 1985 г.
"Колекция върху основа (Непълен албум)" може да се разгледа до 9 декември в Галерията на СБХ, ул. "Шипка 6", етаж 4.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"