26 Април 2024петък22:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учените протестират с черни знамена

Менда Стоянова цинична: "Трябва да си заслужат парите"

/ брой: 236

автор:Велиана Христова

visibility 745

Учените от БАН излязоха рано сутринта вчера на протест срещу убийствения за науката бюджет със спуснати черни знамена от всички сгради на академията. Учените бяха решили да посрещнат депутатите с 4 траурни флага, още преди да разберат, че всъщност ГЕРБ са натресли бюджета посред нощ и "темата" БАН е минала призори. Академията получава само 4,8 млн. лв. над тазгодишния бюджет - за увеличението на 510 лв. на минималната заплата в страната. Предложението на Светла Бъчварова и Стоян Мирчев от БСП за още 15 млн. лв., с които БАН да се спаси от геноцида, бе отхвърлено от мнозинството (изказванията на левите депутати - на стр. 10). Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова отново повтори вчера наглите си думи, че учените трябвало да си заслужат парите. Не е ясно как да стане това, при положение, че и пари за проектно финансиране ГЕРБ не отпуска.
Събралите се учени питаха: "Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!" Ръководители на академията, учени от институтите, академици настояваха за спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката. Заради мизерните заплати младите учени напускат все повече академията. Докторантът Янко Николов заяви, че му се налага да доработва другаде и да търси други източници на доходи. Според учените с парите от проекти, които те печелят, не може да се плащат токът и парното в институтите. Доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология и член на Общото събрание на БАН, предупреди, че работещите в академията са готови за масови протести, защото с този бюджет БАН не може да съществува и всъщност пари за наука няма. Тази политика на унищожаване е целенасочена, тя се води от години, няма друга държавна институция, която не получава субсидия за ток, вода и парно, добави акад. Иван Юхновски. Според проф. Бояджиева ниското финансиране вече води не само до мизерия в заплатите, но и до снижаване на качеството, поради невъзможност да се работи. Минималната заплата се увеличава с 11%, нашият бюджет - с 6%, коментира проф. Никола Малиновски. Средната заплата в БАН ще си остане 755 лв., а от проектите няма как да плащаме тока и парното на институтите, добави той.
Учените за кратко препречиха движението, полицаите ги гледаха съчувствено. В понеделник учените свикват Общо събрание, на което ще решат под каква форма да продължат протестите.


Снимки Емилия Костадинова

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ