20 Април 2024събота11:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пациенти молят президента Радев за вето на закон

От новите медикаменти щяха да се възползват най-вече болни от рак, пишат от ФБПФ

/ брой: 237

автор:Аида Паникян

visibility 24

Последната ни надежда е във Вас - държавният глава на България, като се обръщаме за съпричастност и защита от здравния геноцид над нас! Това пишат от федерация "Български пациентски форум" в писмо до президента Румен Радев, което внесоха в петък. От пациентската организация молят държавния глава да се възползва от правомощията си и да наложи вето на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., приет на 29 ноември. Параграф 6 от нормативния акт предвижда идната година касата да не плаща за нови оригинални лекарства. Пациенти с белодробна фиброза, метастазирал рак на млечната жлеза, меланом, тежки рематологични заболявания, астма, карцином на бъбрека и рак на кръвта за първи път щяха да се възползват от най-новите медикаменти, които им дават шанс да живеят по-дълго. "Написахме становище до Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание на Република България, че подобни забрани подлагат на риск здравето и живота на българските пациенти и нарушават основния документ на България - Конституцията! Внесохме писма до дипломатическите мисии на Европа в София, помолихме за съпричастност европейските посланици. Забранителният режим за иновативни лекарствени продукти и нови медицински дейности, които биха лекували достойно българските граждани, е акт, който не съществува в нито една европейска държава", пише в писмото на организацията. "За нас е много важно българските граждани, стигнали до здравната ни система, да бъдат лекувани, като всички европейски пациенти, т.е. да бъдем лекувани от нашите лекари по стандартите на добрата европейска медицинска практика", пишат от ФБПФ.
ДУМА припомня, от ЕНП също се заканиха да поискат от президента да наложи вето на закона, а омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд. С протестни писма изразиха недоволството си пациентските организации "Заедно с теб" и Националната пациентска организация. По време на разискванията на бюджета на касата за догодина депутатите от БСП подчертаха, че с това действие касата няма да спести пари, защото пациентите ще се възползват от правото си на лечение в страни от ЕС, което ще струва много повече на хазната. Срамота е да водим този дебат за 25-30 млн. лв., заяви от парламентарната трибуна депутатът Драгомир Стойнев.
На 9 декмеври пред парламента ще се проведе протест, съобщи Аделина Банакиева, която се е преборила с рак в краен стадий. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ