23 Април 2024вторник18:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колко да сме бедни

/ брой: 238

автор:Ева Костова

visibility 1269

Наддаването за заплати не спира. Примерно за минималната вече минаха няколко търга: първи път - правителството каза 510 лв. догодина, втори път - синдикатите искат от 700 до 1000 лв., трети път - едно движение рече 700 лева и т.н. И от толкоз много ури гури, дето е рекъл един литературовед, се родиха... чукундури. Тоест, едно нищо.
Заплатите у нас са като пиле със зеле, за видинско - без пиле, рекоха вчера от КНСБ. И друго казаха, че заплатите растат, но растат заради дефицит на работна ръка. 600 000 са ниско платените работещи, като 400 000 от тях са на минимална заплата. Средната ни заплата е близо четири пъти по-ниска от средната в Европейския съюз, а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда. Апропо, "средната годишна работна заплата се изчислява, като парите за заплати от началото на годината делят на средния за годината брой на работещите", уточнява икономическата наука. Това - за информация как на едни места пиле има, на други то отлита безвъзвратно.  
Средната заплата у нас е 1037 лв. Диференциацията на работните заплати по области обаче продължава да задълбочава социалните неравенства. Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от тази за страната. Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области. Възнагражденията във Видин (668 лв.) са над два пъти по-ниски от тези в София (1405 лв.). По-големият брой работещи в София, при това на чувствително по-висока заплата, са причината за нарастването на размера на средната заплата за страната. За страната без София средната заплата е 862 лв. Проблемите идват и от недостатъчно добре развитата бизнес среда, както и от ниските инвестиции на работодателите.
За 10 години членство в ЕС България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение, макар че тази сума показва и друго - че България има едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително вгорчава манджата.     Хайде да обясним някъде извън България, че учените - всичките до най-квалифицирания професор, взимат много под средната заплата за страната и два пъти под средната за София?! С най-ниското възнаграждение във Видинско пък хората постят нон стоп. И на този фон големите работодатели искат минималната заплата да е не по-висока от 42-43 на сто от средната. В хотелиерството и ресторантьорството 38% от служителите са на минимална заплата, като два пъти повече служители в сектора са наети на минимална заплата в сравнение с миналата година. В строителството 25% са с минимален доход.
Изводът - трусовете няма да спрат, бедността се задълбочава. Да сме бедни, колко да сме бедни, рече Той, след като се разходи по "Витошка".
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ