Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

6. Декември 2017 , брой: 239   502   0Турски танцьори поискаха убежище в Унгария
11 млади танцьори, членове на детско-юношеското дружество за народни танци в Анкара, отказаха да се върнат в родината си след гастрол в Унгария и поискаха убежище в страната. Турските гости са имали участия в Будапеща и след края им 11 души са поискали убежище от унгарските власти.

Мадрид вече не търси Пучдемон
Испания оттегли европейската заповед за арест на отстранения от власт председател на Женералитета на Каталуния Карлес Пучдемон и още четирима бивши министри от кабинета в Барселона, които избягаха заедно с него в Белгия. Източници от съда обаче поясниха, че заповедта за ареста им в Испания остава в сила.

Жертвите в Сана станаха 234 души

При сблъсъци в йеменската столица Сана от 1 декември насам са загинали 234 души, а ранените са над 400, съобщиха от Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец. Сблъсъците между бунтовниците хути и силите, верни на бившия президент Али Абдула Салех, продължават от миналата седмица насам, въпреки че в понеделник самият Салех беше убит.

Виена разреши еднополовите бракове

Конституционният съд на Австрия реши да отмени от 31 декември 2018 г. законодателните ограничения срещу регистрацията на еднополови бракове. От 1 януари 2019 г. еднополовите двойки ще могат да сключват граждански брак. Съдът обосновава решението си с това, че всички са равни пред закона.

В Египет арестуваха бивш министър

Египетската полиция във вторник арестува бившия вътрешен министър Хабиб ал Адли, който се укриваше, за да избегне излежаване на присъда от 7 г. за присвояване на голяма сума пари. Начинът, по който бившият министър управляваше подчиненото му министерство, допринесе за избухването на въстанието през 2011 г., довело до свалянето от власт на дългогодишния египетски президент Хосни Мубарак.


Изключителни мерки за сигурност са въведени в Атина заради посещението на турския президент Ердоган, което се смята за една от най-важните визити в Гърция. Турски елитни сили за сигурност вече пристигнаха в гръцката столица и заедно с гръцките служби по охрана проверяват маршрутите, по които ще се движи турската делегация


В Каталуния започна предизборна кампания. През следващите дни до 21 декември жителите на автономната област трябва да решат коя политическа партия да подкрепят на извънредния вот. Кампанията, обаче, доста се различава от традиционните, защото повечето кандидати на сепаратистите са в ареста или изгнание
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"