Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Морето, реката, равнината в творбите на добрички и силистренски художници

Дана Русева

7. Декември 2017 , брой: 240   321   0Съвместна изложба живопис, графика, скулптура и рисунка представят в добричката художествена галерия дружествата на художниците от Добрич и Силистра. Експозицията съдържа творби на повече от 40 автори.
"Тази изложба е вече традиционна. Тя включва художници от три поколения, които работят в различни стилове и жанрове. Те са носители на национални и международни награди", каза при откриването на изложбата Божидар Тонев, председател на Дружеството на художниците в Добрич. За качеството на творбите той остави думата на публиката, още повече, че изложбата ще бъде отворена до края на годината.
"През последните години се възстанови връзката между дружествата в Силистра и Добрич. Експозицията е поредна тяхна изява след общата им изложба през пролетта в Силистра. Този диалог между различните поколения дава добра възможност за взаимно обогатяване", заяви Димитър Кулев, председател на Дружеството на художниците в Силистра от 2006 г. Той е категоричен, че диалогът между двете групи се получава и съвместните изяви са интересни. От Силистра участват 16 автори с 34 творби - живопис, графика, склуптура и рисунка.
"Нашата група в Силистра има късмет, че през последните няколко години се вляха млади или току-що завършили художници - около 5-6 творци. Художникът си търси темата, за да се представи пред зрителя. Например при нас абстрактното изкуство не е много модерно", обяснява Кулев.
"Добричките художници са 14 с 26 творби,  каза председателят на дружеството Божидар Тонев. Тази инициатива продължава хубава традиция  между двете дружества, създадена през 80-те и 90-те г. на миналия век, и ние я поддържаме", добави той.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"