Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Без Русия в Пьонгчан

Безпрецедентна глоба от 15 млн. долара за Олимпийския комитет на страната

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   458   0Русия очаквано не беше допусната до участие на Зимната олимпиада в Пьонгчан през февруари. МОК взе крайното решение след 17-месечно разследване за използване на забранени субстанции от руските олимпийци на Игрите в Сочи 2014. Все пак до надпреварата в Южна Корея през февруари ще бъдат допуснати спортисти от Русия, които са "чисти от допинг". Тези, които са хващани в нарушаване на антидопинговите правила, нямат право да участват. Допуснатите пък ще могат да се състезават под неутрален флаг и под името "Олимпийски атлети от Русия", но техните победи и медали няма да бъдат отчетени като завоевания на спортисти от Русия, а участието им в церемониите по откриването и закриването на Игрите ще бъдат под флага и химна на МОК.
На Руския олимпийски комитет (РОК) е наложена глоба от 15 млн. долара, като с тези пари ще трябва да се покрият разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби. Вицепремиерът на Русия и бивш шеф на РОК Виталий Мутко получи доживотна забрана за участие в Олимпийски игри, а настоящият шеф на РОК Александър Жуков, който беше и член на Изпълнителния комитет на МОК, е отстранен от поста.
"Налице са научни доказателства, документи от свидетелски показания и кореспонденция. Допинг програмата е била под властта на руското спортно министерство. Затова тогавашният спортен министър (Мутко) носи отговорност за провала на тази система", обясни Самуел Шмид, който води разследването.
"Тази систематична манипулация от антидопинговата система на Русия беше една безпрецедентна атака срещу Олимпийските игри. След тези санкции, които бяха наложени и приети, трябва да погледнем напред към едно по-светло бъдеще на спорта. Русия е изключена от Игрите в Пьонгчан без политически подтекст. Политическите лидери по целия свят и нашите спонсори разбират добре, че МОК е неутрална организация. Не бихме допуснали да бъдем повлияни от политиката, когато вземаме решения относно спорта. За нас неутралността е от ключово значение. Шмид и останалите членове на комисията изготвиха комплексен и детайлен отчет, доказващ манипулацията на правилата и системната употреба на допинг", обяви шефът на МОК Томас Бах.
Така Русия ще пропусне втора поредна Олимпиада след Игрите в Рио 2016, когато обаче бяха допуснати руски спортисти в отделни спортове, но под флага на МОК. Не бяха допуснати до участие изцяло параолимпийците, а още тогава беше решено, че те няма да могат да се състезават и в Пьонгчан. МОК определи всяка международна спортна федерация сама да решава дали да допусне руски състезатели. В крайна сметка до пълна забрана се стигна само за отборите по лека атлетика (с изключение на Дария Клишина) и по вдигане на тежести. Около 200 от общо 387 руски спортисти с квоти участваха в Рио.
"Преди Рио нямаше възможност да изслушаме руската страна, а и тогава ставаше въпрос главно за провала на московската лаборатория. Сега говорим за манипулирането на една олимпийска лаборатория. Условията тогава и сега са коренно различни", изтъкна Бах.


22-ма спортисти се жалват пред САС

От Москва обявиха, че ще обжалват забраната да се състезават пред Спортния арбитражен съд (САС) в Лозана, а до старта на Олимпиадата остават малко над 2 месеца. Това разкри Александър Жуков, след като наказанието е безпрецедентно в олимпийската история.
22-ма от уличените в допинг руски спортисти незабавно подадоха апелация пред САС, чието седалище е също в Лозана. В повечето случаи обаче съдът потвърждава наложените санкции на спортистите и деятелите. Руснаците апелират решението да бъде взето преди началото на Зимната олимпиада в Пьонгчан на 9 февруари 2018.
В списъка са:
Aлександър Зубков, Aлександър Касянов, Aлексей Негодяло, Алексей
Пушкарьов, Дмитрий Труненков, Илвир Хузин (бобслей); Александър Третяков, Сергей Чудинов, Елена Никитина, Maрия Орлова и Олга Политишина (скелетон); 
Oлга Вилухина и Яна Романова (биатлон);
Александър Легков, Алексей Петухов, Евгений Белов, Максим Вилегжанин, Евгения Шаповалова, Олга Стулньова и Юлия Иванова (ски бягане); Александър Румянцев и Oлга Фаткулина (кънки бягане).
Международната федерация по бобслей и скелетон (IBSF) още преди седмица прекрати временното отстраняване на 5-имата руски скелетонисти и на трима от бобслеистите, както и на шефа на руската федерация Александър Зубков.
Комисията на IBSF, която се занимава с делата на отстранените спортисти, е стигнала до извода, че няма достатъчно доказателства за такова наказание и те имат право да участват в надпревари под егидата й.
8-те състезатели бяха временно отстранени само на основание на обвинителния акт на Комисията на МОК, водена от Денис Освалд за нарушения на антидопинговите правила. Тогава националният треньор по скелетон Чудинов и Зубков получиха забрана даже да присъстват на официални стартове.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах (вляво) и шефът на Комисията за разследването за Сочи 2014 Самуел Шмид, бивш президент на Швейцария, дадоха пресконференция в Лозана, за да обяснят пред световните медии решението за недопускане на Русия на Зимната олимпиада в Пьонгчан
Снимка БГНЕС

Кремъл: Да не се поддаваме на емоциите
"Ситуацията е сериозна и се нуждае от задълбочен анализ. Би било грешка да се поддаваме на емоциите", заяви говорителят на Кремъл Димитрий Песков по повод забраната на Русия да участва на Зимната олимпиада в Пьонгчан 2018. Руски спортисти обаче ще могат да участват на Игрите под неутрален флаг. "Ситуацията е сериозна и се нуждае от задълбочен анализ. Би било грешка да се поддаваме на емоциите", каза  говорителят на президента Владимир Путин. Очакваше се и самият Путин да коментира тежкото наказание за Русия.
По темата обаче чеченският лидер Рамзан Кадиров се закани, че нито един чеченски атлет няма да участва на Олимпиадата под неутрален флаг.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"