29 Март 2024петък00:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Това решение на Тръмп може да взриви Близкия изток

Очаква ли ни нова криза между Израел и арабския свят?

/ брой: 240

visibility 89

Керстен Книп,
Дойче веле

Все пак САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Доналд Тръмп е информирал за това палестинския президент Махмуд Абас. Тази стъпка може да подпали нов пожар в Близкия изток, предупреждават експерти.
Новината беше потвърдена от говорител на палестинския президент Махмуд Абас: американското посолство в Израел все пак ще бъде преместено. В телефонен разговор президентът Тръмп е информирал Абас, че американското посолство ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим. От информацията не става ясно дали Тръмп е съобщил и подробности относно това кога САЩ ще предприемат тази стъпка. Палестинският президент е предупредил, че това решение може да има фатални последици за близкоизточния мирен процес, за мира и стабилността в региона и в света, съобщи още говорителят.
"Нищо не може да оправдае подобно решение", заяви преди няколко дни в Кайро и генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. "Такова решение не служи на мира и стабилността, обратното - то подстрекава към фанатизъм и насилие. Очевидно някои не си дават сметка, че подобна стъпка представлява допълнителна заплаха за стабилността в Близкия изток и в целия свят", посочи Гейт. Палестинската групировка ХАМАС вече заплаши с нова интифада.
Преместването на американското посолство ще бъде в нарушение на международните конвенции. "Така САЩ ще се оттеглят от широкия консенсус, който сега съществува в международната общност по въпроса", посочва шефът на бюрото в Ерусалим на близката до ХДС фондация "Конрад Аденауер" Александър Бракел. Повечето държави го спазват - поддържат дипломатически представителства в Тел Авив или околностите, но не и в Ерусалим, припомня той. Също така стъпката на американците би изключила предварително въпроса за бъдещия статут на Ерусалим от едно мирно решение на конфликта.

Град и на земята, и на небето


Ерусалим е оспорван в много отношения: политически, културно и религиозно. Или както пише историкът и публицист Симон Себаг Монтефиоре: "...Ерусалим е родина на едничкия Бог, столица е на два народа, светилище на три религии и е единственият град, който съществува както на небето, така и на земята: безпримерната красота на земния град е нищо в сравнение с прелестта на небесния". Затова и битките, вкл. водени с военни средства, за този град, имащ огромно историческо, религиозно и символно значение, винаги са били така ожесточени.
След първата арабско-израелска война през 1947-1949 г. Западният бряг и Източен Ерусалим са причислени към Йордания, а западната част на града остава израелска. В Шестдневната война през 1967 г. Израел почти изцяло си възвръща населените от палестинци източни квартали, а през 1980 г. ги обединява с еврейската западна част и обявява Ерусалим за своя неделима столица.
Оттогава насам споровете за града допълнително са се изострили. Борбите за светите места в старата градска част - мюсюлманският Скален купол и еврейската Стена на плача - се водят решително и непоколебимо и от двете страни. А триумфът на едните винаги е поражение за другите.
Това пролича пределно ясно през септември 2000 г. - появата на тогавашния израелски премиер Ариел Шарон на Храмовия хълм в историческия център на Ерусалим бе достатъчно, за да запали искрата на палестинския гняв. Това сложи началото на втората интифада, продължила четири години.

Как ще реагират арабите?

"В дебата за бъдещия статут на Ерусалим, подет от американския президент Тръмп, съществена роля играе въпросът за суверенитета на собствената, а в случая с палестинците - и на бъдещата, държава. И двете страни предявяват претенции Ерусалим да е тяхната столица", посочва Александър Бракел.
С решението си Тръмп рискува да постави под въпрос трудно извоювания мир в момента между израелци и палестинци. Освен това не се знае как ще реагира арабският свят. Протестите в края на юли, когато, след смъртоносното нападение срещу двама полицаи, Израел ограничи достъпа до Храмовия хълм, дават само бегла представа за онова, което може да се случи. Не е казано обаче, че задължително ще се стигне до нови протести. Според Александър Бракел, всичко е възможно. Освен това кварталите в Източен Ерусалим, разположени извън историческия център, за повечето израелци нямат особено значение - те и без друго не ходят в тях. Статутът им де факто няма да бъде оспорван. "Щекотлив и труден обаче ще е въпросът за бъдещия статут на Храмовия хълм и на Стената на плача", убеден е шефът на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в Ерусалим.


Доналд Тръмп пред свещената за евреите Стена на плача в Йерусалим през май тази година
БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ