26 Април 2024петък15:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трансатлантическата романтика съвсем не цъфти

Европа и САЩ при Тръмп често гледат в различни посоки

/ брой: 240

visibility 16

Давид Херценхорн

Най-висшият дипломат в ЕС Федерика Могерини изглеждаше, сякаш би била по-щастлива, ако беше на зъболекарски стол.
По време на пресконференцията в Европейския съвет и облечена в черно, което изглеждаше удобно за погребение, Могерини приветства държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън във вторник с цялата топлина на декемврийски ден в Хелзинки.
"За мен е удоволствие да ви приветствам, Рекс - секретар Тилерсън - в Брюксел, сърцето на Европейския съюз“, каза Могерини, погледна настрани и се усмихна насила едва-едва. "За мен е удоволствие да приветствам приятели и да работим заедно".

Да, разбира се. Очевидно е удоволствие

Когато Тилърсън пристигна в Брюксел за два дни разговори с дипломати от ЕС и с външните министри на НАТО, напрежението, което президентството на Доналд Тръмп постави във връзката между Вашингтон и Европа, беше ясно видимо.
Тръмп все още не е посочил посланик в ЕС - очевидно свободно работно място, което изпъкна, когато Тилърсън спря за кратко в посолството на САЩ и говори с персонала, в голямата си част за съкращаване на щатовете, което той прави в Държавния департамент.
Двойнственото отношение на Тръмп към Европа едва ли е тайна. Той се бори с германския канцлер Ангела Меркел за военните разходи, без да обръща внимание на европейските лидери, което пролича от оттеглянето му от споразуменията за климатичните промени в Париж, разтревожи най-важните си съюзници по сигурността, както и Китай, и Русия, чрез отказа от ядрената сделка в Иран, и дори атакувайки Великобритания чрез повторно пускане в туитър на антимюсюлмански видеоклипове от крайнодясната британска политическа партия, което предизвика рядък укор от страна на министър-председателя Тереза Мeй.
Ако пътуването на Тилърсън имаше за цел да подчертае важността на отношенията между САЩ и ЕС, тази цел бе подкопана от изтичането на твърдения от Белия дом, че той скоро ще бъде уволнен и заменен от директора на Централното разузнавателно управление Майк Помпео, два дни след като Тилърсън изнесе важна реч преди посещението си в Брюксел.
Докато Тръмп отрича, че Тилърсън ще бъде свален, напрежението между президента и неговия държавен секретар, бившият главен изпълнителен директор на Exxon Mobil, е добре документирано и никой в Европа не може да бъде сигурен, че Тилърсън всъщност говори от името на своя шеф. От друга страна, това може да е също толкова добре, тъй като мнозина в Европа мислят, че Тръмп говори - и туитва – каквото сам реши.
В знак за това колко дестабилизираща сила е американският президент за политиците в ЕС, Могерини използваше подготвените си бележки, докато стоеше край Тилърсън, за да предупреди за плановете на Тръмп за публично признаване на Йерусалим като столица на Израел.
"Европейският съюз подкрепя възобновяването на смислен мирен процес към решението с две държави", каза Могерини. "Ние вярваме, че всяко действие, което би подкопало тези усилия, трябва абсолютно да се избегне. Трябва да се намери начин чрез преговори да се реши състоянието на Йерусалим като бъдеща столица на двете държави, така че стремежите и на двете страни да бъдат изпълнени".
Могерни също силно защитаваше ядреното споразумение с Иран, за чието договаряне тя помогна заедно с администрацията на Обама. Тя каза, че ЕС е готов да обсъди други действия на Иран, които може да изискват отговор от Запада, но настоя, че премахването на споразумението би причинило повече вреда, отколкото полза.

Тилърсън от своя страна не изглеждаше много по-щастлив

По време на съвместното им изказване, на което той и Могерни не приеха въпроси, той повтори обичайните изискани изтъркани фрази за значението на споделените ценности и трансатлантическия съюз, общите усилия за борба с тероризма и неговата оценка за силна позиция срещу Северна Корея и подкрепа за мирния процес в Сирия. Той също така критикува Иран за дестабилизирането на Близкия изток, действия, които той каза "не може да бъдат игнорирани и не може да останат без отговор".
Тилърсън благодари на Могерини за отделеното му време и призна, макар и накратко, че в момента трансатлантическата романтика съвсем не цъфти. "Като всяка добра връзка това изисква много внимание", каза той, като звучеше малко като човек, който неохотно присъства на семейна терапия. "Знам, че върховният представител е много отдаден на тези отношения".



Тилърсън и Могерини пристигат за общата си пресконференция във вторник
БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ