19 Април 2024петък02:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Доналд Тръмп отново разгневи Близкия изток

Президентът на САЩ реши да признае Ерусалим за столица на Израел

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 22

Президентът на САЩ Доналд Тръмп признава Ерусалим за столица на Израел и с това може да предизвика ново изостряне на конфликта в региона. Плановете на САЩ се посрещат с растящо недоволство в арабския свят, пише Би Би Си. Доналд Тръмп промени дългогодишната политика на САЩ към конфликта с палестинците и ще отприщи непредвидими сътресения в Близкия изток, коментира британският в. "Гардиън".
Президентът Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Той няма да определя график за преместването, което вероятно ще отнеме няколко години.
Противоречивата идея на Тръмп предизвика очаквана радост в Израел и остри критики както от страна на Палестина, така и на международната общност.
Признаването на Ерусалим за столица на Израел ще е признаване на "историческата и съвременната действителност", а не толкова политическо изявление, казват източници на Асошиейтед прес и Франс прес. Те отбелязват, че почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.
Съединените щати забраниха на американските правителствени служители каквото и да било придвижване по лични причини в Стария град на Ерусалим заради очакваните протести на палестинци срещу намерението на президента, предаде агенция Франс прес, като цитира Държавния департамент. Забраната важи и за Западния бряг - палестинска територия, окупирана от Израел и съседна на Ерусалим. Разрешени са единствено служебни придвижвания от съществено значение, придружени с допълнителни мерки за сигурност, уточнява Държавният департамент.
Според палестинското президентство Тръмп е уведомил по телефона палестинския президент Махмуд Абас "за намерението си да премести посолството". Белият дом заяви единствено, че Тръмп е водил отделни телефонни разговори с петима близкоизточни лидери "за потенциални решения за Ерусалим". В разговорите с израелския премиер Бенямин Нетаняху, палестинския президент Махмуд Абас, йорданския крал Абдула, саудитския крал Салман и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси Тръмп също така е потвърдил ангажираността си за напредък в израелско-палестинските мирни преговори, се казва в изявлението на Белия дом.
Повечето лидери посъветваха Тръмп да се откаже от местене на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим и го предупредиха, че едностранни стъпки на САЩ за статута на Ерусалим ще осуетят усилията на Вашингтон за мир в Близкия изток и ще влошат положението в региона.
Палестинското ислямистко движение ХАМАС заяви, че обявеното намерение на Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим преминава "всички червени линии", предаде Франс прес. ХАМАС призова палестинците на демонстрация в петък, обявен за "ден на гнева".
Йордания планира да свика извънредни заседания на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в събота и неделя, за да се обсъди как да се реагира на "опасните" последици от решението на президента на САЩ. Това съобщи йорданският външен министър, цитиран от агенция Ройтерс.
Съветът за сътрудничество в Залива потвърди на срещата си на върха в Кувейт необходимостта от запазването на статута на Ерусалим, се казва в декларация на завършилия преждевременно форум в Кувейт, предаде ТАСС.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е против каквито и да било едностранни действия към Ерусалим, които могат да подкопаят решението с две държави на израелско-палестинския конфликт, предаде Асошиейтед прес. Специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов заяви, че бъдещият статут на Ерусалим трябва да бъде договорен между израелци и палестинци.
Европа също реагира отрицателно на идеята на Тръмп. Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Великобритания е загрижена за плана на американския държавен глава. Неговата забележка дойде след критика от страна на еврокомисаря по външните работи Федерика Могерини. Срещу този акт се обяви и китайското правителство.
Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израел завзема източната част на града по време на войната през 1967 година. Според израелците Ерусалим е единна и неделима столица на Израел. Палестинците пък искат да направят източната част на града столица на своя държава.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ