Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Унгарски евродепутат шпионирал за Русия

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   354   0Унгарската прокуратура започна разследване срещу евродепутата Бела Ковач, който е от радикалната националистическа партия ЙОБИК, за шпионаж в полза на Русия.
Ковач е обвинен в „замесване в шпионаж в полза на чужда държава“, гласи съобщение на прокуратурата.
Обвиненията, повдигнати от съд в Будапеща, включват „шпионаж срещу институции на ЕС, както и финансова измама, и фалшифициране на документи, довели до сериозни финансови загуби“.
Макар че конкретни външни страни не са назовани, Ковач, който често посещава Москва, вероятно е заподозрян от прокурорите, че редовно е провеждал тайни срещи с руски дипломати. Ако бъде осъден за шпионаж, Ковач, който сега е на 57 г., може да лежи в затвора между две и осем години. Ковач твърдо отрича обвиненията, които се съдържат в оплакване от унгарските разузнавателни служби преди изборите за Европейски парламент през 2014 г.
През 2015 г. Европейският парламент гласува да бъде вдигнат парламентарният имунитет на политика, което позволи унгарската проверка да започне.
След като премиерът Виктор Орбан от дясната партия Фидес бе преизбран за втори мандат през 2014 г., подкрепата за ЙОБИК се увеличи и тази партия стана втората по сила в Унгария.
Действията от днес идват около четири месеца преди следващите парламентарни избори в Унгария. Има предположения, че през април следващата година Орбан ще спечели трети мандат.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"