Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Предотвратили атентат срещу Тереза Мей

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   274   0Службите за сигурност на Великобритания са задържали двама мъже, планирали да извършат покушение срещу премиера на Обединеното кралство Тереза Мей. Информацията е на вестник "Индипендънт".
Изданието се позовава на директора на британската служба за контраразузнаване Ми-5 Ендрю Паркър.
Според него Паркър е разказал за предотвратеното нападение в доклад до правителството в понеделник. Двама мъже, Наймур Закария Рахман на 20 г. и Мохамед Акиб Имран на 21 г., са задържани по време на антитерористична операция в Лондон и Бирмингам миналата седмица. Те са получили обвинения в тероризъм. Заподозрените планирали да поставят взривни устройства до входа в канцеларията на главата на британското правителство в Лондон на Даунинг стрийт и след това да атакуват Мей с ножове. Задържаните бяха изправени пред съда в сряда.
Разкритията дойдоха един ден, след като министърът на вътрешните работи Амбър Ръд каза пред парламента, че 22 терористични атаки са били осуетени след 2013 г.
Полицията съобщи още, че в момента има 500 разследвания за тероризъм, включващи 3000 души, а в миналото са били разследвани над 20 000 други лица.
Великобритания стана жертва на пет терористични атаки тази година, при които загинаха 36 души, а ранени бяха повече от 200 други. За четири от атаките отговорност пое „Ислямска държава”.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"