Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

Работодатели поискаха прозрачност на свободния пазар на ток

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   189   0Ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия в България, се питат от Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ. "За съжаление, от страна на предлагането на електроенергия пазарът не е напълно свободен - съществуват редица преференциални търговски условия (ангажименти за количества, цени, срокове, гаранции) за комбинирани производства, ВЕИ, дългосрочни договори за изкупуване", допълват те.
АОБР смята, че на свободния пазар електроенергия се предлага на практика само от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и понякога от "НЕК" ЕАД и държавните дружества предлагат своята продукция предимно на своите интернет платформи. В последните две години сделки се осъществяват и през електроенергийната борса. През пазарен сегмент "ден напред" обичайно се предлагат около 400 мегавата, като това става в резултат на ангажименти на България към ЕК срещу заплахата от санкции, коментират от АОБР. Това, което отсъства според тях на свободния пазар днес е прозрачността и като представителни организации на работодателите призовават за действия.
Организациите на работодателите искат "Народното събрание да приеме нужните нормативни текстове, въвеждащи строги санкции при пазарни манипулации, за да не се допускат сделки "под масата" на непазарни цени - реферираме към сделката през август тази година, когато в рамките на 17 секунди се продадоха стотици мегавати за милиони левове".

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"