Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Димитър Радев:

Валутният борд ще остане до влизането ни в еврозоната

Еврото може да бъде прието не по-рано от две години след влизането ни в чакалнята на еврозоната, каза управителят на БНБ

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   430   0
Снимка


България ще остане във валутен борд до влизането си в еврозоната. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това заяви вчера пред БТВ управителят на БНБ Димитър Радев. По неговите думи в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока - влизането ни в т. нар. чакалня на еврозоната, а тя все още не е направена. "Технически България е напълно готова, но първо националната валута трябва да се присъедини към този механизъм, а след това и самата държава", поясни Радев. Според него влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката.
Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си, заяви управителят на БНБ. "Всички показатели на банките са на добро равнище, печалбата на сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно две международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти", коментира той.
Управителят на БНБ коментира и набиращите все по-голяма популярност биткойни. По думите му това не е валута, а един спекулативен актив. Той обясни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути. "Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация", каза Радев.
Шефът на БНБ съобщи още, че Централната банка е приключила проверката по казуса с източените 3,8 млн. от сметките на футболиста Мартин Петров и е изпратила конкретни предписания към "Уникредит Булбанк". Радев каза, че след като и двете страни в казуса не правят официални изявления, Централната банка не може да бъде техен говорител. Но все пак обясни: "Принципът е, че при най-малки съмнения, че няма авторизация на плащанията - парите трябва да бъдат възстановени".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"