Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

Търговци на риба удрят в кантара

Данъчните в София засилват проверките от Никулден до Нова година, но нямало да пречат на празничната атмосфера

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   356   0Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е засякла 28 броя везни с нарушения за техническата изправност и несъответстващи на Закона на измерванията при проверка в рибните магазини, съобщиха от агенцията. Проверени са общо 256 везни в цялата страна, които се използват при продажбата на риба и рибни продукти в 211 търговски обекта. Инспекцията е обхванала магазини, щандове за продажба в супермаркети или изнесени пред магазините, както и временно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна.
25 от установените нарушения са били на везни без валидни знаци от извършена проверка на средствата за измерване в употреба, което не гарантира, че те измерват в границите на нормираната максимално допустима грешка. При другите три е установено, че не са разрешени за търговска дейност. Несъответстващите везни са спрени от употреба с протоколи за задължителни предписания. За установените нарушения са връчени актове на обща стойност от около 5400 лв.
От НАП-София обявиха, че покрай започналите празници засилват проверките на търговските обект, като увериха, че "контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера". Проверките започнаха със засилено наблюдение и контрол на търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти заради Никулден. Към проверяващите екипи са включени и публични изпълнители. Те правят принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок. Мерките са били в повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като в обектите за търговия на едро не са констатирани нередности.
Около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите.
През коледните и новогодишните празници данъчните ще правят проверки на принципа на тайния клиент. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към данъчните от фискалните устройства. В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти и ревизии на юридически и физически лица. Със започването на ски сезона ще се засили и контролът в курортите на територията на областта, в сътрудничество с органите на МВР. Ще се извършват скрити и явни наблюдения и инвентаризации за реално отчитане на оборотите.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"