Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Унижение

Марин Милашки

7. Декември 2017 , брой: 240   633   0Решението на Международния олимпийски комитет да изхвърли Русия от Зимните игри в Пьонгчан през февруари донякъде е очаквано, но е и изключително скандално. Защото на политическа основа беше погазено и унизено самото олимпийското движение.
Руските спортисти бяха спрени от участие главно заради това, че държавата им само бе набедена в институционална намеса в използването на допинг. Това е повече от обидно за всяка държава членка на МОК, която попадне в такава ситуация. На всичко отгоре забраната дойде, след като Международната федерация по бобслей и скелетон (IBSF) прекрати временното отстраняване на шестима руски олимпийци, получили наказания след повторен анализ на пробите им от Сочи. Това говори, че МОК не се съобразява с фактите на федерациите, а действа на своя глава, като привидно им е дала право сами да определят да бъдат ли наказани всички руснаци.
Разбира се, всичко е продиктувано от по-висши органи, независимо от жалките твърдения на Томас Бах, че МОК е организация, която не се влияе от политически натиск. Реално сега "Сборная" бе наказана след повторен анализ на пробите от Сочи 2014 и така бяха хванати 21 души. А в щангите например през 2013 г. Азербайджан "изгоря" с 18 души, но страната си плати глобите и пак тежкоатлетите й се върнаха на подиума.
Въпросът е как ще действа Русия. Ако допусне свои спортисти под неутрален флаг в Корея, това означава, че признава вината си. А тя е, че има държавно покровителстване в използване на допинг. Което пък ще окрили още повече противниците й да работят срещу нея. Сега се очаква атаките да се насочат срещу световното по футбол догодина, което е именно в Русия.
Ако най-голямата държава (по територия) в света иска да брани честта си, трябва да бойкотира всякакъв вид Олимпиади и така всички да разберат, че тук не става въпрос просто за спорт, а за политика. Друг изход няма. В противен случай войната срещу руския спорт ще стане още по-мащабна и открита. А такъв вид борби нямат нищо общо с олимпийското движение. Те просто унижават участниците в него.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"