Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Депутатите гласуваха затвор до 5 г. за проповядване на радикален ислям

Юлия Кулинска

7. Декември 2017 , брой: 240   202   0Затвор от 1 до 5 г. и глоба до 5000 лв. заплашват всеки, който проповядва радикален ислям. Това решиха депутатите с приемането на първо четене на промени в Наказателния кодекс, внесени от "Обединени патриоти". Те бяха подкрепени от ГЕРБ и ОП, против бяха от ДПС, а от БСП и "Воля" се въздържаха.
Не е обосновано да се правят промени в Наказателния кодекс с лека ръка, предупреди при дебатите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. Той изтъкна, че проектът се разглежда, без да е минал през различните комисии. "Това не е толкова проблематично в случая, тъй като е законопроект от миналото НС, който е гледан и обсъждан тук подробно. Темата, която се повдига, за проповядването на радикален ислям в контекста, който ни заобикаля и тук, и в Европа, е изключително чувствителна", подчерта Зарков. Той обясни, че с промяната на НК депутатите се опитват да решат тежки обществени проблеми, но това няма как да стане. От ДПС обявиха предлаганите промени за ксенофобски.
Гласуването по законопроекта стана след поименна проверка за наличие на кворум. Като радикален ислям НК определя "идеология, която пропагандира създаване на ислямска държава (халифат), предимство на законите на шериата пред светските, насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, насилие във вид на свещена война, джихад".
Затвор от 1 до 4 г. и глоба от 5 до 10 хиляди грози онези, които насилствено принуждават други да носят религиозно облекло, каквото са бурките например. Ако става въпрос за повече хора, зад решетките може да се лежи и до 6 г. В случай на принуда на малолетно лице наказанието е затвор от 3 до 6 години и глоба от 10 хил. до 20 хил. лв.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"