24 Април 2024сряда10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойко Рашков обвини службите за пълно беззаконие с подслушването

Исканията за СРС за корупция са малко, не си обяснявам създаването на специален орган, заяви шефът на Бюрото за контрол на СРС

/ брой: 240

автор:Юлия Кулинска

visibility 194

Шефът на Бюрото за контрол на СРС обвини вчера службите за пълно беззаконие с подслушването. Има хиляди нарушения в процедурите за прилагане на специалните разузнавателни средства, разкри той на открито заседание НС. Депутатите изслушаха доклад на бюрото за 2016 г., Рашков трябваше да говори и във връзка с искането на БСП да отговори подслушвани ли са нерегламентирано политици, журналисти и магистрати. Той обвини прокуратурата в двоен стандарт и припомни, че бюрото е открило стотици нарушения при разрешаването на СРС от СГС по времето на Владимира Янева, но държавното обвинение не предприело никакви действия.
Бюрото вече не може да гарантира на гражданите дали са подслушвани незаконно, подчерта Рашков. Според него причината е, че службите подават невярна информация, а в 8 случая не са дадени отговори на запитвания от бюрото. "Един от тези случаи е за подслушван политик. Другият - на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик", обясни Рашков. Има 8000 разрешения за прилагане на СРС, които не са изпълнени от ДАТО. Според Рашков агенцията е била длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС за отказите, но това не е направено. Той припомни, че едно от трите наказателни дела срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов бе за отказ да се приложат СРС срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново. Той поне имаше кураж да откаже, докато сега не се знае защо хиляди СРС не са приложени, отбеляза Рашков. Той отчете, че най-голям брой "порочни" искания за подслушване идват от ДАНС и я обвини, че е отказала достъп на бюрото до материали по няколко искания за СРС. Едновременно с това ДАНС отказва да вземе отношение по унищожаването на секретни материали, независимо, че е била сезирана, добави Рашков
"Не мога да си обясня искането за създаване на орган за борба с корупцията, защото исканията за СРС за корупция са малко. Какво пречи на службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията, сега да разкриват престъпления чрез СРС", попита той. По повод по-високия брой на разрешенията за подслушване в сравнение с 2015 г. Рашков посочи, че според него България се превръща в държава, съвкупност от организирани престъпни групи. "След законодателните промени се увеличи компетентността на Специализирания наказателен съд и той започна да става основен", смята той.
Рашков обяви, че един от отказите на ДАНС да приложи СРС засяга един много известен човек. "Не е в залата, но друг е в залата. Няма съмнение, че отказът е свързан точно с този човек и няма правни аргументи за тази забрана. Граждани, магистрат, депутат, бивш политик и много известен гражданин са подслушвани", разкри той.
Докладът на Бюрото за контрол на СРС бе приет със 182 гласа "за". Против гласува само председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Той обвини Рашков, че използва доклада с обективни данни по груб политически и манипулативен начин. Живот и здраве, да доживеем следваща процедура по избор на председател на бюрото, знам и какво ще питам", каза Кирилов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разтълкува думите на Кирилов като заплаха към легитимно избрания председател на бюрото. "Този човек е в качеството на директор, а заради изказано мнение го заплашвате с политическо уволнение. Очаквах да го изгоните от трибуната след моето изгонване, това е политически натиск за това, че говори истината", каза Нинова.



Сотир Цацаров се оплака от политизиране

Главният прокурор Сотир Цацаров обвини Рашков, че е политизирал въпроса с подслушването. "Не чух отговор на два съществени въпроса, затова отговарям аз. Подслушване на журналисти? Не! Масово подслушване на политици и магистрати? Не!", каза той. Цацаров защити ДАНС и ДАТО и подчерта, че спазват закона, а всички обвинения към тях са получили отговор от прокуратурата. Той  обясни, че осемте хиляди неприложени СРС от ДАТО са защото съдът е разрешил подслушването на множество телефони на заподозрени, но после се е оказало, че половината не се ползват. "Това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Пред вас бе нарисувана апокалиптична картина на масови нарушения, която за съжаление не отговаря на истината. Казвам за съжаление на тези, които се опитват да внушават това", обясни Цацаров. Според него твърденията, че 10% от всички СРС касаят журналисти, политици и магистрати, са неверни. Шефът на ДАНС Димитър Георгиев подкрепи думите на главния прокурор, че няма нито едно подслушване на журналисти. В 10 случая са прилагани СРС за тероризъм.
 МВР не е използвало нерегламентирано спецразузнавателни средства, оправда се вътрешният министър Валентин Радев. Той разкри, че 70% са одобрените случаи за използване на СРС. Според него ефективността от използването им е около 20 на сто.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ