Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

БСП принуди кабинета да отпусне близо милион на Зографския манастир

Ростислава Иванова

7. Декември 2017 , брой: 240   312   0Кабинетът отпусна 940 000 лв. за ремонт на южното крило на Зографския манастир в Атон. В началото на правителственото заседание, в присъствието на игумена на манастира архимандрит Амвросий, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че парите са в пъти повече от поисканите от обителта 230 000 лв. ДУМА припомня, че миналата седмица при гласуване на новия държавен бюджет в парламента избухна скандал, след като управляващото мнозинство отхвърли предложението на БСП да се предвиди 1 милион за ремонт на храма "Свети Александър Невски" и на Зографския манастир.
"Вие поискахте 230 000 лв., ние опуснахме 900 000 за цялото крило, за да направите Зографския манастир така, както трябва", похвали се Борисов пред игумена. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че това е допълнителен разход по бюджета на Министерския съвет за дирекция "Вероизповедания". Парите са за довършително ремонти работи и изграждане на комуникациите в южното крило на манастира. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2017 г., заявяват от МС.
Архимандрит Амвросий подари на Борисов чудотворна икона на "Св. Георги". Премиерът му благодари и каза, че се надява средствата да помогнат светата обител да стане "максимално хубава и добра".
По-късно вчера патриарх Неофит покани Борисов да обсъдят въпроса с ремонта на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Премиерът бил разпоредил министрите да му представят варианти за ремонта на катедралата. Припомняме, че финансирането на катедралата бе другият спорен момент, заради който БСП "обърна" държавния бюджет, което тотално обърка сметките на управляващите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"