Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Цацаров иска разваляне на престъпните приватизационни сделки

Преписката за раздържавяването на "Техноимпекс" е прекратена поради липса на престъпление, потвърди главният прокурор

Дума

7. Декември 2017 , брой: 240   409   0Държавата трябва да намери начини да разваля престъпни приватизационни сделки или да търси пълно изпълнение по тях, вместо да търси отпадане на давността за престъпленията, свързани с приватизацията. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след вчерашното заседание на парламентарната правна комисия. Той бе поканен по искане на БСП във връзка с идеята на управляващите да променят Конституцията, за да ревизират приватизацията и да отпадне давността на престъпленията, свързани с нея.
За първи път депутатите се възползваха от изменението в правилника на парламента, което дава възможност веднъж на три месеца да призовават Цацаров за обсъждане по прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.
Цацаров се измъкна, че не може да дава мнение за законопроекти и законодателни намерения по предложенията за ревизия на приватизацията и настояването на БСП за цялостна ревизия на престъпленията на прехода. "Приватизацията създаде условията за частната собственост и пазарното стопанство, но дяволът, както обикновено, е в детайлите. Проблемът не е в приватизацията, а в измененията на закона впоследствие и на изменения на приватизационните договори. Може да имате перфектен приватизационен договор, но 3 години по-късно да има анекс към него", коментира той. Според него проблем са и измененията, касаещи възможността да се участва в РМД. Той отбеляза, че навремето прокуратурата е била в правото си да предизвиква граждански дела, с които да иска разваляне на сделките.
Цацаров докладва, че от 2004 г. в прокуратурата има над 700 проверки, свързани с текстове за приватизация. На 1 декември м.г. са получили писмо от шефа на ДАНС, отнасящо се до проблеми с 25 приватизационни сделки. Станало ясно, че от 1992 г. са сключени 6967 сделки с държавни активи и 7023 с общински активи. В писмото били посочени 5 основни проблема - липса на единен закон, преференции на РМД-та и членове на управителните съвети да се включат в приватизацията, както и немотивирано сключване на допълнителни споразумения като например анекси към сделките, отпадане на задължения за трудова заетост. Друг проблем бил липсата на следприватизационен контрол. Към писмото от ДАНС са приложени няколко приватизационни сделки, сред които продажбата на "Софарма", "Кремиковци", "Победа", "Техноимпекс","Бургаски корабостроителници", "Бургаски пиво". За всяка от тях на 9 декември м.г. е започнала проверка. Досъдебни производства не могат да се образуват поради изтекла давност, става ясно от становищата на Софийските градска и апелативни прокуратури. След като бил постановен отказ, от ДАНС отказали да изпращат повече материали.
Едно от досиетата, изпратено от ДАНС, е било за приватизацията на "Техноимпекс", за която ГЕРБ атакува лидера на БСП Корнелия Нинова. "По отношение на него на 26 май 2016 г. СГП е прекратила преписката, а на 12 юли Апелативната прокуратура в София е потвърдила решението. Изводът е бил, че не са налице данни за извършено престъпление и са изтекли давностните срокове", потвърди думите на Нинова главният прокурор.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"