29 Март 2024петък14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

"Танцът Делхи" с гастрол във Франция през 2018 г.

Пиесата, поставена от Галин Стоев в Народния театър, има още три представления до края на годината

/ брой: 241

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 829

Още три представления до края на декември и гастрол във Франция ще има дългоочакваният спектакъл "Танцът Делхи". Представлението на световноизвестния български режисьор Галин Стоев, което има три поредни премиери - 1, 2 и 3 декември, събра близо 2000 души в големия салон на Народния театър, информира Катя Попчева, ръководител маркетинг и комуникации на НТ. 14, 15 и 21 декември са следващите дати на спектакъла, а през януари Галин Стоев ще дебютира с него като директор на Националния театър на Тулуза. Във френския град "Танцът Делхи" ще се играе на 11, 12, 13, 16 и 17 януари 2018 г., а на 27-и отново в Народния театър.
Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, за която ролята на Екатерина е дебют на сцената на Народния театър, Светлана Янчева, Радена Вълканова, Елена Телбис и София Бобчева са звездите, които Галин Стоев избра, за да постави "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев.
За първи път с тази постановка Народният театър представя и нова рекламна форма, с която благодарение на мултимедийната платфоорма I Love Bulgaria - https://ilovebulgaria.eu/tantsyt-delhi-naroden-teatyr/, зрителите могат да гледат видеосъдържание от спектакъла през мобилните си устройства.
В печатните програми за представлението, които се продават на всеки спектакъл, е вграден уникален QR код, чрез сканирането на който те могат не само да прочетат, но и да видят трейлъра и кадри от спектакъла. Приложението се инсталира от iOS App Store или Android Play Store.
"Танцът Делхи" е текст, композиран от седем едноактни пиеси, в които мястото на действие и героите винаги остават едни и същи, но комбинациите от взаимоотношения между тях непрекъснато се променят. Шест души седят в стая за посетители в градска болница. В един или друг момент всички те губят или намират свой близък, плачат, смеят се, обичат се, предават се един друг, спорят, карат се, сдобряват се и пак се смеят.
"Танцът Делхи" е вълнуващо пътуване във вътрешността на мрежа от безкрайни прераждания, в която историята всеки път започва със съобщението за нечия смърт и завършва с подписването на смъртния акт. Както на шахматната дъска има определен брой квадрати и безброй възможни комбинации, така и тук героите са пуснати в игралното поле на текста, а темите му свободно експериментират с телата, гласовете и чувствата на актьорите. Всяка отделна пиеса артикулира различна гледна точка и всяко ново виждане предлага различен подход към действителността или към истината. Така се оказва, че истината в нашата реалност е винаги относителна, а крайността на човек в тази реалност - безусловна. Парадоксът е основният мотор, който ни анимира и ни дава усещането, че сме живи. Текстът ни отвежда в своя парадоксален епицентър, където смисълът се поражда именно от съчетаването и наслагването на различни и често взаимно изключващи се гледни точки.
"Танцът Делхи" е своеобразен драматургичен кубизъм, тук картините са в постоянно движение, ситуациите всеки път се пренареждат, а героите имат множество лица. Това, което сдобрява противоречията е креативната реалност на танца. В сърцето на историята е скрит един мистичен танц, който завинаги бележи всеки, който го е видял и му се е възхищавал. Практически ние никога не виждаме този танц на сцената, но въображението ни го рисува или се догажда за него, правейки ни негови съавтори. Така собствената ни съзидателност някак постепенно и неусетно ни прави част от танца, който се ражда във и чрез възприятията ни. Този танц прегръща всички непримирими противоречия на живота и на театъра и с хумор и нежност отвежда зрителя отвъд всеки антагонизъм", казва Галин Стоев за спектакъла.


                                                                                     Режисьорът Галин Стоев


Снимки Гергана Дамянова
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ