Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Петолиния

"Босоногият ангел" Патриция Копачинска свири със Софийската филхармония

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   192   0
Снимка


Патриция Копачинска е най-вълнуващият цигулар на нашето време, смята вярната й публика. Наричат я "музикален екстремист" заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. "Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят на сцената една перфектна готова торта. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им", казва Копачинска, заигравайки се с двете си големи любови - цигулката и кулинарията. 
"Босоногият ангел" на световните сцени жъне успехи на най-престижните конкурси. Муза на съвременните автори, Патриция Копачинска е "...красавица и виртуоз. Тя свири съвременната музика толкова органично, че звучи като класика, а класическите произведения - толкова свежо, сякаш са написани току-що". За нейната цигулка специално творят 11 от най-изтъкнатите съвременни композитори.
Със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров Копачинска ще представи на 21 декември от 19 ч. в зала "България" Концерт за цигулка на Шонберг - една от ключовите творби в историята на съвременната музика, информира Кремена Николова-Флор, експерт реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.
Патриция Копачинска е родена в Кишинев в семейството на музиканти. Когато е на 11, фамилията емигрира във Виена. Момичето завършва консерваториите на Виена и Берн, където живее днес със съпруга и дъщеря си. Репертоарът на Копачинска включва произведения от барока и класиката до съвременни творби, сред тях и нейни авторски. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика, а от следващия сезон ще бъде концертмайсторка на "Камерата Берн". Копачинска е любимка и на критиката заради своя експресионизъм. През 2000 г. тя печели конкурса "Шеринг" в Мексико, през 2002 г. - международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава отличието на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006 г. - приза "Fеrderpreis Deutschlandfunk". През 2007 и 2010 г. молдовската цигуларка е солистка на Австралийския камерен оркестър, който е отличен от читателите на "Limelight" за най-добра камерна музикална продукция. Следват наградата на "Gramophone" за запис на годината през 2013 г., на "ECHO Klassik" и номинация за "Грами" за 2014 г.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"