Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Неделник

Палитра

Национално триенале за живопис "Мостове" възроди прекрасна традиция

Надежда Ушева

8. Декември 2017 , брой: 241   169   0Габровската художествена галерия "Христо Цокев" представя Национално триенале за живопис "Мостове, 2017" до 17 декември.
Градът се слави със своите мостове с многото скулптура по тях. Около 100-ина български автори от различни поколения интерпретират темата за мостовете, обясни пред ДУМА Иван Кънчев, главен уредник. Идеята за триеналето съществува още от 2016 г. и реализирането е плод на инициативността и труда на екипа на ХГ "Христо Цокев". Възстановена е прекрасна традиция и Габрово отново става център на съвременното художествено творчество.
Темата за "Моста", върху която са създадени творбите, е разгледана в два аспекта: Във философски - израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти, отбелязват от галерията. Във втория аспект се разглежда като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички (независимо от възраст, раса, религия) и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен винаги там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.
В рамките на триеналето бяха връчени награди. Сред отличените художници са Коста Дончев за "Задушница", той печели приза на община Габрово - парична сума и диплом, както и право на самостоятелна изложба в "Христо Цокев"; Цветан Колев бе удостоен с Наградата на МК, за "Светлини"; Наградата на ХГ "Христо Цокев" получава Донка Неделчева за "Субекти"; Наградата на ХГ "Христо Цокев" за млад автор (до 35) отиде при Явор Костадинов "Дунав мост I и II. Вариант VII"; Наградата на Областен управител Габрово - плакет - за Ема Вертерова "Пеперуда"; Наградата на СБХ взе Румен Дешев.
Духовните мостове защитават свободата на нашето мислене, създават силата на преживяването, оптимизма и страстта да се прави изкуство.  Търсим, следваме, и надявам се, създаваме мостове от светлина и любов, които ни извисяват. Триеналето провокира и като смело начинание, споделя Донка Неделчева, отличена с наградата на ХГ "Христо Цокев", където от 11 до 15 декември ще се проведат творчески ателиета за деца и възрастни.


Коста Дончев, "Задушница"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"