Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

ПАРДОН

Великия Геро – последният магнат

Почти от Скот Фицджералд

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   216   0
Снимка


Най-после влезнах в света на богатите!
Изгарях от завист заради обикновения живот, който водя, жадувах да вкуся от празника на избраните, да се завъртя във вихъра на валса сред брокат и диаманти, мирис на скъпи пури и парфюми и пукотът от отворени бутилки шампанско... Знаех за всичко това, информираха ме разните телевизионни шоуелити, светски хроники и хайлайфни саги, цялата новопоявила се репортерска развълнуваност от това в какви тоалети са били дамите, какво са пили кавалерите, кой коя е погледнал многозначително...
И ето – седнах на маса с мултимилионер! И не кой да е, а Великия Геро! Само преди месец той купи „Магданоз интернешънъл” собственост на бившата мутра, а сега виден бизнесмен Цеко Говедото! Купи я барабар с дълговете й от почти двеста хиляди! Настанихме се ние в кебапчийница „Подуенско утро”, не може да не я знаете, една барака до гара Подуяне и голямо плюскане и надпиване беше. Значи, две тройки кебапчета с гарнитура фасул, доматена салца и кисели краставички. Славно си прекарахме с Великия! Празник от тези, дето човек ги помни до края на дните си...
А късно вечерта той внезапно се разплака, толкова развълнуван беше от контакта си с обикновен човек като мене. Захвана да маже сълзи и сополи по бузите и да се терзае:
- Майката ми разкатаха тия днешни баровци! Даде ти сто лева, колкото за домазлък и ти прехвърли фирмата си със се дълговете! А той, баровецът, печен, натрупал дългове за милиони! Само от сделката с господин Фильо Сопола съм задлъжнял към фиска с има-нема седемдесет милиона и сега данъчните ми секвестират цялото имуществото! По-точно ваксаджийското сандъче, дето го имам като наследство от прадядо ми Мюмюн! Това ваксаджийско сандъче от поколение на поколение, ние, Звезделинови, един на друг си го предаваме, а ето, сега ми го прибират!
Така ми вика. И още добавя с голям драматизъм:
- Имам вече двайсет фирми и дължа на данъчните осемдесет и три милиона! Щото идват тарикатите, прехвърлят ми фирмите си заедно с дълговете и после изчезват, а мене всеки ден данъчен ме посещава и си търси парите, ама какво може да земе! Цървулите на Геро! Кажи още една голяма, че сърцето ми се къса!
Казах. И не само платих сметката, а и после, като излязохме на улицата, му купих и един сапун. Да се изкъпе, милионерът му с милионер, щото вярно, парите не миришат, но милионерите - яко!
Та кво да ви кажа – най-сетне и аз прекарах вечер в света на богатите! Изобщо – следете шоуелитите! Може пък и да ме зърнете там.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"