Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

"Персей" представя норвежкия писател Ян Уве Екеберг

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   194   0Специален гост на Панаира на книгата e норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на нашумяващата вече и у нас историческа трилогия "Времето на меча" (издание на "Персей"). Критиците я сравняват с "Рицарят тамплиер" на Ян Гиу и "Устоите на земята" на Кен Фолет, тъй като в нея също така увлекателно и въздействащо се разказва за същата епоха - размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Трилогията, която е изградена върху уникалните норвежки саги, се състои от три романа - "Времето на меча", "Кралеубийците" и "Светият олтар", който излиза сега.
Ян Уве Екеберг повече от трийсет години е водещ на новините на един от най-гледаните норвежки телевизионни канали - ТВ2. Автор е на няколко биографични книги, но именно трилогията "Времето на меча" му спечелва място сред елита на норвежката литература. Тя е последвана от "Последният крал на викингите".
Писателят пристига у нас и по повод 25-годишнината на специалността "Скандинавистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Той ще има среща със студенти и преподаватели в университета. На 14 декември от 18 ч. ще дава автографи в НДК, на щанда на издателите си от "Персей" (211, втори етаж), а на 16 декември от 17 ч. ще бъде срещата-разговор с госта - събитие, което е част от културната програма на Панаира на книгата.
Ян Уве Екеберг влага изключителна прецизност в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха. А сюжетите и образите, които създава, остават в съзнанието на читателя със своята яркост, пълнокръвност и многопластовост, отбелязват издателите.


Ян Уве Екеберг
Снимка "Персей"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"