29 Март 2024петък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Персей" представя норвежкия писател Ян Уве Екеберг

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 507

Специален гост на Панаира на книгата e норвежкият писател Ян Уве Екеберг, автор на нашумяващата вече и у нас историческа трилогия "Времето на меча" (издание на "Персей"). Критиците я сравняват с "Рицарят тамплиер" на Ян Гиу и "Устоите на земята" на Кен Фолет, тъй като в нея също така увлекателно и въздействащо се разказва за същата епоха - размирния XII век, изпълнен с борби за престола. Трилогията, която е изградена върху уникалните норвежки саги, се състои от три романа - "Времето на меча", "Кралеубийците" и "Светият олтар", който излиза сега.
Ян Уве Екеберг повече от трийсет години е водещ на новините на един от най-гледаните норвежки телевизионни канали - ТВ2. Автор е на няколко биографични книги, но именно трилогията "Времето на меча" му спечелва място сред елита на норвежката литература. Тя е последвана от "Последният крал на викингите".
Писателят пристига у нас и по повод 25-годишнината на специалността "Скандинавистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Той ще има среща със студенти и преподаватели в университета. На 14 декември от 18 ч. ще дава автографи в НДК, на щанда на издателите си от "Персей" (211, втори етаж), а на 16 декември от 17 ч. ще бъде срещата-разговор с госта - събитие, което е част от културната програма на Панаира на книгата.
Ян Уве Екеберг влага изключителна прецизност в детайлите не само когато се отнасят до историческите събития, но и до културата, вярванията, религията и начина на живот в тази епоха. А сюжетите и образите, които създава, остават в съзнанието на читателя със своята яркост, пълнокръвност и многопластовост, отбелязват издателите.


Ян Уве Екеберг
Снимка "Персей"
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ