Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

200 издателства на Панаира на книгата

Премиери на най-новите книжни заглавия, срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости са в програмата

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   202   0
Снимка


Две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България - 45-ият Панаир на книгата и петият Софийски международен литературен фестивал, организирани от асоциация "Българска книга", се откриват на 12 декември. Те се провеждат паралелно на общо шест етажа на Националния дворец на културата и ще продължат до 17 декември, информира Милена Димитрова. Събитията са част от Културния календар на Столичната община за 2017 г.
Участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситена е съпътстващата програма с премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости.
Официалното начало ще бъде дадено във вторник от 11 ч. в централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило.
Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус - литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки от Полша, Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били от Словакия, Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман от Унгария, Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан от Чехия. Над 60 писатели от България домакинстват срещите-разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми.
Също на 12 декември, но от 18 ч. на сцената на фестивала на Мраморното фоайе (ет. 2) ще се проведе официалното му откриване със "Среща на поколенията", в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г. Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"