Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Сладко от люти чушки и 300-годишна кълбъсъ спечелиха по 10 000 лв.

Альона Нейкова

8. Декември 2017 , брой: 241   445   0Сладко от люти чушки, направено по половинвековна семейна рецепта от бургазлийката Диляна Георгиева, и произвежданата от 300 години пушена кълбъсъ на Мария Иванова от плевенското село Асеново получават по 10 000 лв. като победители в кампанията "Съхрани родния вкус".
В инициативата за запазването на уникалните български рецепти и традиции, която започна през септември, както ДУМА писа, кандидатстваха 1500 предложения от над 20 области в страната. До финала стигнаха 32 продукта, открояващи се най-силно с уникалните си качества.
Отговорната задача да оценят и изберат най-добрите гозби бе поверена на двама от най-известните ни кулинари, които обиколиха почти цялата страна, за да открият най-впечатляващите рецепти. "Беше вълнуващо пътешествие не просто из традициите и историята на българската кухня, но и из българската народопсихология като цяло", разкри шеф Иван Манчев. "Оказва се, че българската кухня е област, в която много ревностно пазим своите традиции и ги предаваме на следващите поколения. Има приемственост, което е изключително ценно", коментира шеф Таньо Шишков.
Двата продукта - победители в кампанията, ще влязат в магазините на Лидл България през пролетта на 2018 г.


Кулинарите с леля Мария и нейната пушена кълбъсъ, чиято рецепта се пази от три века


Шеф Манчев и шеф Шишков дегустират сладко от люти чушки в Бургас

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"