Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Пътеки към изгрева на свободата

Велин Георгиев

8. Декември 2017 , брой: 241   457   0
Снимка


Когато се зачетох в този поетичен сборник на поета Петър Динчев, получих някакъв респект, стъписах се от избора на историческите личности - Паисий, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Волов, Петко Р. Славейков, Райна Княгиня, Кольо Фичето, Захари Зограф и други, общо 15 заглавия, монологични поеми. Трябва да кажа, че удивлението ми бе от смелостта на поета да влезе в кожата на толкова и такива титани - българи, и да говори от името на всеки.
Започнах да чета. И още в първия "Триптих за големия ден" се срещнах със заглавието на поетичния патриотичен сборник: "Втурват се задъхани пътеките/ първи да загребят светлина..." И навлизам в същността на авторовия замисъл: да покаже страданията на един поробен народ и неговите съпротивителни сили. Затова първият поетичен монолог е на Паисий Хилендарски: "...Имало е някога държава/ цъфтял е българският род..." Това като закана. И в дългия монолог на атонския монах се надига и бушува океан от мъка и народни страдания. И един безсмъртен дух в глъбините на вековете, който се вселява в болното тяло на един монах. Въпреки болежките си, той гради невероятен мост, по който да мине миналото на един народ и да потърси бъдещето си... И знаем каква необозрима сила е кондензирана в тънката книжица на "История славяноболгарская", за да се дивим на чудото на словото, което тръгва да спасява един велик народ, подложен на изтребление дълги векове. Удивлявам се на духа на атонския монах, на силата на словото, което намира пътеките към непредаващата се потисната народна душа, за да се сътвори чудото.
И когато стигнах до последната страница с монолозите на велики синове и дъщери, тези петнадесет монолога се превърнаха в един - на народа. И неслучайно гласът на Матей Миткалото казва от името на народа: "Широк е този божи свят, голям е/ и краят му не можеш да съзреш./ А всичко в него вика и примамва,/ придърпва в магнетизма на копнеж..." Многогласието в тази народна поема на Петър Динчев се превръща, както вече казах, в един - народен глас. А той е безсмъртен...
Книгата ще бъде представена във Файтона на 11 декември от 18 ч.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"