Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Общество

Образование

МОН обяви процедура за новите учебници за ІV клас

Велиана Христова

8. Декември 2017 , брой: 241   396   0
Снимка


Министър Красимир Вълчев обяви със заповед процедура за оценяване и одобряване на новите учебници за ІV клас, които трябва да бъдат написани според новите учебни програми след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Както е известно, разпоредбите на закона влизат в сила поетапно - през различни години. От идната есен новите учебници за ІV клас трябва да бъдат на разположение на учениците чак от есента на 2019 г. Процедурата очевидно се обявява достатъчно рано, за да не се получат издънките от последните две години, когато се наложи учебната година да започва без нови учебници или пък учителите да се събират посред лято за одобряване на учебниците, по които вече учат децата от І, ІІ, V, VІ и VІІІ клас. 
Според законовите разпоредби учебниците за всеки предмет и клас може да бъдат неограничен брой. В ІV клас се изучават 14 учебни предмета, за които е обявен конкурсът. Първо МОН одобрява внесените проекти, след това различните варианти се изпращат до учителите за оценяване и избор на вариант, като се подават и заявките от всяко училище, накрая издателите доставят учебниците по места.   
За предмета Български език и литература в ІV клас ще бъде издаден комплект, който включва учебник по български език и три учебни тетрадки плюс учебник Читанка с една учебна тетрадка. Комплектите по английски, френски, италиански, испански, немски и руски език включват учебник и до две учебни тетрадки. Математиката ще бъде също с учебник и три броя учебни тетрадки. По една учебна тетрадка ще има към учебника съответно по Компютърно моделиране, Човекът и природата, Човекът и обществото. Учебници ще се пишат и по Музика и Изобразително изкуство, а по Технологии и предприемачество, освен учебник, ще има и албум. Това означава, че при кандидатстването отново ще се радваме на поне 300 проекта. Издателствата или авторите може да кандидатстват само с печатен учебник или и с електронния му вариант. Издателят и/или авторът отговаря за осигуряването и за разпространението на одобрените учебници и учебни комплекти, пише в заповедта на министъра. Разходите за подготовката на проектите и за разпространението им до училищата са за сметка на вносителите, самите учебници се плащат на издателите от МОН.
Отговорността за изпълнението на цялата процедура е на зам.-министър Таня Михайлова. А бележки, становища и предложения по въпросната заповед министерството събира до 3 януари 2018 г.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"