20 Април 2024събота13:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Утре животът може да бъде по-хубав

Книгата на Мерсия Макдермот "Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев" - с премиера на "Позитано" снощи

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 220

В салона на "Позитано" 20 снощи се състоя премиера на книгата на Мерсия Макдермот "Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев". Тя се издава за пръв път у нас от ИК "Синева" на Христо Георгиев. През 2014 г. е издадена в Англия. В инициативния комитет за появата на книгата у нас са Анжел Вагенщайн, д-р Атанас Камбитов, Валентин Караманчев, Владимир Москов, Георги Йорданов, Георги Пирински, Корнелия Нинова, Петър Кънев и др.
Водещ на вечерта бе Ивелин Николов, директор на НПИ "Димитър Благоев". Присъстващите бяха изненадани с видеозапис на обръщение на Мерсия Макдермот към българските читатели, направен миналия месец в дома й в Англия, тъй като тя вече не пътува извън Лондон. Слово за Благоев и биографията му, написана от Макдермот, произнесе проф. Димитър Генчев, а актрисата Джуни Александрова прочете откъси от книгата. Публикуваме в пълен текст обръщението на Мерсия Макдермот към българите.

Мерсия Макдермот

Драги читатели, най-напред искам сърдечно да ви благодаря за вашия интерес към моята биография на Димитър Благоев, четвъртата от моите книги, посветени на български революционери от международно значение. Мотивировката за тези биографии се изразява в следната българска поговорка: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите".
Правеше ми силно впечатление, че големите български революционери винаги са били и родолюбци, и интернационалисти, без расизъм, без омраза към други народи. Едно благородно явление, което за съжаление често пъти липсва в съвременния ни свят. Всеки един от моите герои през различни времена и при различни условия е посветил себе си на борбата за свобода, справедливост, равенство, братство между народите и едно по-светло бъдеще за българите, косвено - и за цялото човечество. И тази борба продължава и днес. В някои места робите все още се борят за свобода, докато свободните се борят за съвършенство, перифразирам известните думи на Яне Сандански.
Аз бих желала моите читатели навсякъде - в Англия, в България и другаде, не само да се информират за българското минало, а да се вдъхновяват от подвизите на моите герои, да намират нещичко в идеите и дейността на тези герои, което им звучи актуално и което ще им бъде поучително и полезно в сегашните борби за мир, свобода, човешки права и други блага. Може би и за английския читател споровете между тесните социалисти и общоделците представляват най-големия интерес, защото има поучителни паралели между онези спорове и сегашните спорове в лейбъристката партия. Опитът и успехите на Самоковската комуна също представляват интерес, защото те показват колко много един социалистически градски съвет би могъл да направи за народа дори при капитализма.
Освен това, у нас, в Англия, феминизмът представлява един животрептящ въпрос и смятам, че мирогледът и дейността на безстрашната Вела Благоева биха могли да възбудят особен интерес у някои английски читатели. Не е тайна, че аз съм социалист още от ученическите ми години и че като студентка дойдох в България през 1948 г. като член на младежка бригада, за да участвам в строежа на социализма. Участвах в строежа на язовир "Копринка" и оставам социалист, въпреки всички станали поражения, недостатъци, грешки и отклонения. Защото вярвам, че ще се учим от грешките и няма да ги повтаряме и защото идеалът остава, само че пътят към него сега изглежда по-сложен, по-трънлив и по-обкръжен от опасности, отколкото мислехме. Смъртта на всеки един от моите герои съвпада с един тежък, критичен период в историята на тяхното дело, но техните високи идеали са безсмъртни, осъществими.
В книгата ми за Дядо Благоев цитирам "Символ верую" на Христо Ботев и като него вярвам в единната обща сила на человечески род на земното кълбо, за да твори добро, ако не днес, тогава утре. Само трябва да вярваме и да действаме според нашите възможности, за да осигурим едно по-светло бъдеще за нашите деца и за всички хора.
Пожелавам на читателите ми винаги да вярват, че утре животът може да бъде по-хубав и по-мъдър и никога да не губят тази вяра.
Благодаря ви!

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ