29 Март 2024петък08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Таско Ерменков:

ГЕРБ вдигат димна завеса, за да не се вижда как се краде

Необходим е политически консенсус, за да се разкрие цялата истина за приватизацията, а не на парче и в изгода на една или друга партия, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 241

автор:Валентин Георгиев

visibility 2356


"Над масата се сключва концесионен договор, а под масата се раздават комисионите"


- Г-н Ерменков, какво се крие зад шумно обявената ревизия на приватизацията от страна на управляващите? Възможно ли е да се осъществи и по какъв начин?
- Начинът, по който се опитват управляващите уж да правят ревизия, е срам за всеки, завършил право, имащ отношение към правото или чувал какво означава право. Няма как да правиш изменение в Конституцията, с което да отпада давностен срок. Давностен срок няма само за престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Всякакви други действия имат определена давност и това е основата на всяко право.
Колкото до това дали и трябва ли да се направи ревизия кой, кому, какво и как е продавал и защо цветущи предприятия в момента се намират в разруха, е отделен и важен въпрос. Защо на цената на тристаен апартамент беше продаден националният авиопревозвач "Балкан", защо за 1 лв. бе съсипан "Кремиковци", какво направихме с химическите заводи, с "Булгартабак". Всичко това е необходимо да бъде разгледано по съответния законов ред и ако има доказани нарушения, престъпления и т.н., те трябва да бъдат санкционирани. Най-малко трябва да бъде оповестено, за да знаят хората кои са "героите" на днешна България, довели я до това състояние.
- Да не се окаже, че приватизацията е извършена по законен начин, със съответните процедури, независимо от смешните цени?
- Приватизацията беше направена с цел тези предприятия да получат възможност да работят на пазарен принцип и да намерят своето място под слънцето. Но това с приватизационните договори не се случи по една-единствена причина - за всеки договор имаше условия за следприватизационен контрол, за изпълнение на ангажименти от тези, които са го приватизирали, но за съжаление държавата в лицето на управляващите тогава (основните приватизационни сделки станаха при Иван Костов) не изпълни задълженията си. Нещо повече - подписаха се допълнителни споразумения с тези, които са приватизирали, дори им се опрощаваха задължения. Да не забравяме, че и по времето на "Борисов 2" бе приет закон, с който окончателно лишиха от възможността Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да търси отговорност за сделки, които смята за неправомерни. Т.е. тези, които сега говорят, че трябва да падне давността, са тези, които в минал мандат приеха закон, с който лишиха АПСК от възможността да си свърши работата.
- Тогава за какво се иска ревизия в момента?
- Това е поредният балон. Мантра, която ще се опитват да развиват, за да замажат своите недостатъци. Ние повдигаме проблема с болниците. И в 43-то НС бяхме тези, които поискахме вот на недоверие заради здравеопазването. Беше ни казано, че всичко е наред с тях и изведнъж - скандали, намеса на прокуратура, МВР... Те потвърдиха това, което досега говорим - че има големи далавери, злоупотреби за милиони. Целта е това да се замаже и да мине някак между другото с мантрата "дайте да накажем онези, които ви ограбиха". Крадецът вика "Дръжте крадеца!" и се пуска димна завеса, за да не се вижда как в момента се краде.
- Проблемът с болниците не тръгва ли от това, че бяха обявени за търговски дружества?
- Това се случи по време на същото прословуто правителство на Иван Костов. Тогавашният министър на здравеопазването Илко Семерджиев започна т.нар. реформа в здравеопазването, болниците станаха търговски дружества. Да работят за печалба, а не за да оказват грижа. Неслучайно започнахме да говорим и за здравна услуга, а не за здравеопазване и за здравна грижа. А всяка услуга се заплаща и е нещо, от което трябва да се търси печалба. Това доведе болниците до сегашното им състояние. Нещо повече, когато си поставен в условията да функционираш с изискването да работиш на печалба, няма как да поддържаш примерно филиали в отдалечени градове, които 100% работят на загуба, но в същото време са необходими за здравеопазването. Това е основната причина, за да има далавери вътре в системата, хората да не могат да получават това, което по Конституция им е гарантирано - безплатно здравеопазване, и то достъпно за всички.
- Не продължава ли тази история с ограбването и сега, при други сделки, да вземем концесиите например?
- Разбира се, че продължава.
- И специално за летище София. Какво ще кажете по този въпрос?
- Законът за концесиите, който приехме, доведе нещата до това, че концесионерът по всяко време има право на всичко, т.е. може да докаже, че няма приходи от концесията или да не внася концесионна такса... Дадохме им възможност тези договори да станат почти безсрочни чрез тяхното продължаване. Това е по принцип за концесиите.
Колкото до летище София, бих приел може би концесия на един инфраструктурен стълб на държавата, логистичен стълб, елемент от националната сигурност, само при условие, че се намира в изключително тежко състояние, трябва много пари да се инвестират за неговото привеждане в нормално състояние и държавата няма такива средства. Но когато говорим за летище, което вече е съвременно, има получена категория за функциониране при всякакви метеорологични условия, с всички ремонти, които държавата е направила, летище, което има приблизително около 140 млн. лв. годишен приход, което на практика означава около стотина милиона лева печалба за държавата, да го отдадеш за години напред и срещу това да получиш едни 600 млн. - това вече е престъпление! За 6 години тази концесия ще бъде изплатена и оттам нататък всичко ще е печалба за концесионера, без да се налага да прави каквито и да било допълнителни инвестиции. Това се казва скъп подарък за някой, който сигурно вече е определен. Сделка, при която над масата се сключва концесионен договор, а под масата се раздават комисионите.
- А няма ли да кажат, че законът за концесиите е съвременен, синхронизиран с Европа и Брюксел държи точно на него? Защото обикновено си измиват ръцете с Европа.
- Това е нормално в България. Винаги нещо, което сме направили не както трябва, да кажем, че ЕС го изисква, а при направена допълнителна проверка се оказва, че няма такова нещо, няма такива изисквания от ЕС. Спомняте си болната тема за реакторите на АЕЦ "Козлодуй", особено 3-ти и 4-ти. Всички говореха, че ЕС иска да ги затворим. Впоследствие ЕС каза "Ама, моля ви, вие сами искахте да си ги затворите"... Нека да не използваме ЕС като мокра кърпичка за забърсване.
- Т.е. да разбирам, че този закон не е точно както е в Европа?
- Не е точно както е в Европа, има неща, които са синхронизирани с нормите в ЕС, но тези, на които ви обърнах внимание - за безсрочност на договорите, за възможност концесионерът да предоговаря условията - ги няма в никакъв закон и няма как да го има нито в европейски, нито в африкански.
- Как трябва да се подходи в случая с ревизията на приватизацията, какво предлага левицата?
- Председателят на БСП ясно изрази нашата позиция, за да няма политиканстване и да не се насажда отвращение у хората към парламента и към нещата, които там се случват. Беше предложена лидерска среща между основно представените парламентарни партии, на която да се уточнят точно тези параметри - какво, в какъв обем, по какъв начин, законосъобразно, разбира се, а не със смешни промени на Конституцията. Когато се определят рамките, в парламента да се вземат необходимите законови решения, за да може този процес да се случи така, както трябва да се случи, а не да бъде димна завеса, с която да се потулят всички "наши", които трябва да скрием. И в същото време да ударим онези, които смятаме, че са ни политически опоненти под различна форма, дори със спекулативни изказвания, като се опитаме да скрием корупцията, която и в момента съществува в държавата, в т.ч. и при функционирането на частните предприятия, и при получаването на обществени поръчки от тези предприятия, и при концесиите. Необходим е политически консенсус. Трябва да се направят онези стъпки и разговори, които да подготвят и парламентарно представените партии, и извънпарламентарните сили, а хората да бъдат убедени, че този е правилният път, и че по този начин ще бъде разкрита цялата истина, а не на парче и в изгода на една или друга партия.
- Има ли движение по това предложение?
- Доколкото разбирам, колегите от ГЕРБ бягат от тази тема. Тяхната цел не е да се разкриват далавери, в които и техни лидери са участвали 100% в миналото, било като приватизатори, било като охранители, било като застрахователи. Идеята им е да вдигат шум и да създават мъгла, около която да се загуби всичко смислено. Те артикулират в медиите, че такава среща е излишна. Говорят да вкараме някакъв наш закон, ако искаме нещо, а те ще го обсъждат заедно с техния и пр. За другите партии не мога да ви кажа, нямам информация. Но пак казвам, това е единственият начин, при който нещата трябва да се случат - с широко участие и на обществото в обсъждането на това по какъв начин трябва да се вдигне завесата над този, бих го нарекъл, срамен период за България, в който една държава, намираща се на 10-о място по социално икономическо развитие, стана това, което е сега - последна в Европа.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ