Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Учебници по безопасност

Деси Велева

8. Декември 2017 , брой: 241   473   0Българското училище отдавна вече не се асоциира с качествен обучителен процес и място за получаване на знания. През последните години то се превърна в арена на борби - между учители и ученици, между администрация и родители и още по-страшно - между самите ученици. Недоволни майки скубят косите на педагози, учителите от своя страна все по-често отговарят с необичайни похвати на преподаване. Върхът на айсберга е, когато школото се превръща в сцена на реално физическо насилие в тотално противоречие с функциите му.
Преди ден маскирани младежи нахлуха в столична гимназия със съответните атрибути, предвещаващи крайната цел на офанзивата им. Въпреки широко обсъжданите и уж прилагани мерки за сигурност в българските училища, се оказа, че няма нищо сложно посред бял ден маскирани да щурмуват необезпокоявано класни стаи в издирване на реален или въображаем враг. Цяло чудо е, че краят на случката не е ознаменуван с насилие и пострадали.
Но жертви има. Те са учениците и учителите, които са били свидетели на разхождащите се свободно заплашителни фигури. Жертви са и родители на децата, които са могли случайно да пострадат. Всички те вече със сигурност ще знаят, че опасни са не само улиците и школският двор, но и класната стая. А те не могат да бъдат опазени нито от пенсионирани охранители, нито от видеокамери. Чувството за безнаказаност ще продължи да насърчава всякакви групички или отделни лица да търсят своята си изкривена справедливост в междучасия, около дворове или между чиновете. Този път нападателите са само с бухалки, но следващия път оръжието им може да е много по-сериозно. И тъй като на Министерството на образованието не му е присъщо да въвежда полицейски мерки по училищата, му остава възможността да проведе един конкурс за учебници по безопасност. За да се научат децата как сами да се справят с нападателите в училище.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"