Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

В международна орбита

Георги Георгиев

8. Декември 2017 , брой: 241   767   0Това председателство да вземе да идва и да си отива, защото от дитирамбене по 24 часа всеки ден за външнополитическите успехи на Бойко Борисов населението взе да получава нов вид ортикарии. Пък нали знаете, че от ГЕРБ спряха новите лекарства, та положението съвсем отива на зле. Още повече, че някои хора с по-лабилна нервна система ще вземат наистина да повярват, че Борисов и компания вършат нещо геополитически значимо за страната.
В момента всички основни изяви на премиера Борисов, с изключение на македонските истории, във външната политика са подчинени на пустото председателство. Те са планирани, за да се изгради за пред обществото образът на ръководител, напуснал дребнотемието на българското драматургично битие, извисил се над всякакви там суджуци, НДК-та, телени огради, деляндобревци, димитърглавчевци и други такива цветанцветановци. Това е цялото обяснение на всички дипломатически совалки, конференции, срещи на върха, които трябва да бъдат във фокуса на медиите и евентуално на обществото. Практическата полза обаче е доста съмнителна.
Вижте вчерашната среща на държавни ръководители от Балканите в София. Участвалата в нея директорка в Световната банка Кристалина Георгиева обяви, че банката ще отпусне 150-200 млн. долара за транспортни проекти в Западните Балкани. Това е едно голямо няма нищо. Само да припомним, че Великата българска ограда струва 100 млн. долара, така че - сами преценете. А всичко останало е едно голямо ала-бала от типа "Другари, дайте да дадем!"
Решението дали Албания, Македония, Косово, Черна гора, Босна или Сърбия ще станат членки на ЕС не зависи от България, колкото и албанецът Еди Рама да е вперил поглед в премиера Борисов. Тези решения ще бъдат взети тогава, когато силните в ЕС преценят, че това им е нужно. А напъните да бъдем изкарани страна лидер на полуострова, и то точно по времето на този министър-председател, са достойни за осмиване. Все пак говорим за единствения български премиер, който официално и нееднократно заяви, че има началници и това не са българските граждани.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"