Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Решението за Ерусалим предизвика безпокойство в целия свят

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   274   0Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойство" във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Франс прес.
"Европейският съюз изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати Тръмп за Ерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир", посочи Могерини в комюнике.
ЕС призовава всички страни в региона към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалация на напрежението, изтъкна Могерини. По думите й само решение, което отговаря на стремежите на двете страни, е единственото реалистично средство за постигане на мира и сигурността, която заслужават както израелците, така и палестинците.
В телефонен разговор с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас Могерини отново изтъкна твърдата позиция на ЕС, според която окончателният статут на Ерусалим като бъдеща столица на Израел и Палестинска държава трябва да бъде уреден чрез преговори, отговарящи на аспирациите на двете страни.
Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че решението на Тръмп представлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир, съобщи Ройтерс.
Ливанският президент Мишел Аун подчерта, че решението на Тръмп е опасно и заплашва доверието към САЩ като посредник на мирния процес в региона. По думите на Аун това решение е върнало с десетилетия назад мирния процес, заплашва регионалната стабилност и вероятно и глобалната стабилност.
Иран заклейми решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и предупреди, че то ще предизвика нова интифада, предаде Франс прес.
Русия изрази "сериозна загриженост" във връзка с решението на Тръмп да признае официално Ерусалим за столица на Израел и посочи, че то заплашва сигурността в региона. "Москва разглежда решенията, обявени във Вашингтон, със сериозна загриженост", обяви руското външно министерство. Въпросът за статута на Ерусалим трябва да бъде решен в рамките на палестинско-израелския диалог, посочи посланикът на Русия в Израел Александър Шеин в изявление на страницата на посолството във Фейсбук.

В центъра на Хеброн, на Западния бряг на река Йордан, избухнаха сблъсъци между палестинци и израелски войници. Още преди сблъсъците да започнат много хора излязоха по улиците на палестинските гладове, най-вече в Рамала, и гориха американски знамена
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"