20 Април 2024събота04:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Брюксел съди Чехия, Полша и Унгария

Пореден сблъсък между Европейската комисия и източните държави заради бежанските квоти

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 24

Чехия, Унгария и Полша ще се изправят пред най-висшия съд на Европейския съюз заради отказа им да приемат квотите за бежанци, съобщи Европейската комисия. Това е поредният сблъсък между Брюксел и източните държави по въпроса.
"Европейската комисия реши днес да приведе под отговорност Чешката република, Унгария и Полша в Съда на ЕС за неспазване на техните правни задължения за бежанските квоти", се казва в изявление на Еврокомисията.
Този ход показва решимостта на ЕС да наложи спорната схема, чието начало беше поставено в началото на кризата с мигрантите през 2015 г. Целта й беше преместване на хиляди бежанци в рамките на блока, което да облекчи наплива в Гърция и Италия.
Брюксел стартира т. нар. процедура за нарушение срещу трите държави през юни и ги предупреди за по-нататъшни действия. Така държавите, които твърдят, че квотите са опит за ограничаване на националния суверенитет, са изправени пред солидни глоби за неспазване на споразумението.
В основата на спора е решение на министрите на вътрешните работи на ЕС от септември 2015 г., съгласно което до 120 000 бежанци трябва да бъдат разпределени в други страни от ЕС, за да бъде облекчена ситуацията в Италия и Гърция. Решението за въвеждане на квотната система срещна неодобрението на Унгария, Словакия, Полша и Чешката република. Словакия не бе включена в процедурата, тъй като наскоро се съгласи да приеме известен брой мигранти. Програмата, изготвена от Европейската комисия, предвижда заселване на 160 хиляди кандидати, от които досега са преместени едва 25 000.
Системата за предоставяне на убежища в блока ще бъде отново обсъдена от европейските лидери на срещата на върха на ЕС в белгийската столица на 14-15 декември.
Междувременно Европейската комисия реши да заведе дело в Европейския съд срещу Унгария и във връзка с приетите в страната закони за неправителствените организации и за висшето образование, съобщи на брифинг в Брюксел първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.
"Еврокомисията реши да изправи Унгария пред Европейския съд във връзка с приетите в страната закони за НПО и за висшето образование", заяви Тимерманс.
На 16 юни президентът на Унгария Янош Адер подписа закон, който задължава НПО да разкриват информация за източниците си на финансиране от чужбина. Целта, според Адер, е правителството да може да контролира дейността на т.нар. чуждестранни агенти.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ