Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Ердоган скандализира в Гърция

Първо посещение на турски президент в страната от 1952 г.

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   758   0
Снимка


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на историческо посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Турция и Гърция, които заедно се присъединиха към НАТО през 1952 г., са ключови фактори по редица важни регионални въпроси като мигрантската криза, а също и преговорите за повторно обединение на Кипър. От същата година датира и последното посещение на турски президент в Гърция.
Между двете страни обаче продължават да съществуват дълбоки спорове, включително за въздушното пространство, границите на континенталния шелф и правата върху природните ресурси в Егейско море, за положението на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция и др. Поради многобройните спорни въпроси, включително кипърската криза, двете страни са били на ръба на войната поне 3 пъти - през 1974, 1987 и 1996 г.
Освен това Турция настоява за екстрадиране на осем турски военни, намерили убежище в Гърция след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. Искането за екстрадиция бе отхвърлено от гръцкото правосъдие през януари, което предизвика гнева на Анкара.
Още преди да замине за Атина, Ердоган предизвика минискандал, като пред гръцки медии намекна за промяна в Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на Турция и Гърция, а по-този начин и българо-турската граница, макар България да не е страна по него. "Това е договор, който засяга целия регион и поради това аз смятам, че с течение на времето всички договори имат нужда от преформатиране, ревизия, ако щете", заяви Ердоган пред телевизия "Скай" и в. "Катимерини".
Веднага последва отговор на говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, в който се казва, че договорът не подлежи на преразглеждане и че подобни изявления не помагат на опитите да се установят добри отношения. "Гръцкото правителство очаква, че визитата на Еродган ще строи мостове, а не стени", се чете още в изявлението му.
Вчера Ердоган имаше срещи с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас. Днес той трябва да посети Северна Гърция, където са предвидени срещи с мюсюлманското малцинство там. Очаква се също двете страни да подпишат различни споразумения и спогодби, с които да се улесни транспортът и търговията между тях, както и да бъде обсъден въпросът за няколко малки острова в Егейско море, към които и двете страни имат претенции. 
Макар отношенията в последните години да се подобряват, много гърци все още смятат, че Турция има териториални претенции към тяхната страна. По повод напрежението Ердоган коментира, че "гърците трябва да са сигурни, че лошите отношения между Турция и Гърция са част от историята".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"