Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

Проф. Румен Гечев:

ББР недостатъчно стимулира българската икономика

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   156   0Имаме претенции към работата на Българската банка за развитие (ББР), която недостатъчно стимулира българската икономика. Ще искаме на всеки шест месеца отчет кой е взел кредити и какво е съотношението на финансиране на инфраструктурни проекти и заеми за малки и средни предприятия. Това каза депутатът от БСП за България проф. Румен Гечев при представянето на новото ръководство на ББР пред депутатите от парламентарната икономическа комисия, предаде investor.bg. Той е категоричен, че парите на ББР не трябва да се дават само за строителството на магистрали, които се нагъват след шест месеца. Гечев напомни, че банката беше създадена за малкия и средния бизнес и поиска проектите, които ще се финансират, да са свързани с иновациите, за да осигуряват конкурентоспособност на българската икономика. "Не гледаме с добро око на рефинансиране на търговски банки и ББР да е последен пристан за някоя банка", коментира той. Депутатът от БСП Жельо Бойчев го подкрепи и добави, че парламентарната група на БСП няма да остане доволна, ако види концентрация на кредитите и предупреди, че ще се следи процедурата по отпускане на заеми.
Новият главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев се съгласи, че трябва да се внимава  при кредитирането, но напомни, че в досегашната си дейност ББР е отпуснала близо 400 заеми за микрофирми, а над 4 хиляди компании са подпомогнати от Националния гаранционен фонд, който е дъщерна структура в групата на банката. Той обеща да се гледа под лупа всеки кредит, дали има съответните обезпечения и парични потоци, "независимо дали е за 1 млн. лева или до 25% от капитала на ББР".
Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прогнозира, че трудно ще се намери баланс между кредитирането на МСП и инфраструктурните проекти, след като ББР не разполага с развита клонова мрежа. "Разчитаме на вашата експертиза", обърна се Кънев към ръководството на ББР, допълвайки, че се надява то да не рефинансира други банки и да се превърне в банка болница".
При представянето на ръководството на ББР главният икономист на банката Илия Лингорски заяви, че ББР е с нова мисия. "Десет години след учредяването си тя ще има нова роля на пазара - да поддържа стратегическите цели, свързани с икономическия растеж. Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и другите членове от борда на ББР Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев, вече имат визия каква ще е ролята на кредитната институция в икономическия живот на страната.
От ББР уточниха, че във връзка с ангажиментите по Програмата за енергийна ефективност банката се разплаща само по договори, сключени през 2015 година.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"